petak, 22. listopada 2010.

Kranjska kobasica



Potrebno je:
7kg svinjskog mesa (bez žlipica i kože)
2kg slanine
25dkg soli
5g mljevenog bibera
2 glavice bijelog luka
10g šalitre
1/2l bijelog vina ili vode


Priprema:
Meso mora biti od stariji svinja koje su stare najmanje deset mjeseci,i koristi se meso od buta,plećke ili vrata.
 Polovicu mesa i slanine izrežete na sitne kocke,a ostalu polovicu sameljete.
Samljeveno i isjeckano meso posolite,pobiberite i pospete ga šaliterom ,doda mu se vino ili voda u kojoj se najprije kvasijo ižgnječeni bijeli luk.
To se sve dobro izgnječi i mješa se jedan sat.
Zatim ovom smjesom punite dobro oprana tanka svinjska crijeva.
Kada punite morate paziti da se crijeva pune ravnomjerno i da nebude izmedju smjese praznina.
Napunjena crijeva uvrnete prema zeljenoj veličini kobasice.
Zatim kobasice ostaviti na promaji dva dana da se osuše,pa ih tek onda staviti u pušnicu da se suše na dimu 5-8 dana.
Dok se kobasice suše treba ih povremeno okeretati da bi se ravnomjerno osušile.

0 komentari:

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP