subota, 11. prosinca 2010.

Čaše za vino




Zemlje koje su bogate vinskom kulturom imaju veliki značaj kod biranja čaša za vino.
Izražaj kvaliteta vina koje je posluženo zavisi od oblika i sastava čaše.
Vino se služi u čašama koje su ravne i imaju tanko i bezbojno staklo.
Oblik čaše bi trebao da bude takav da bi omogućio lakše uzimanje čaše u ruke.
Čaše koje imaju kratak vrat se koriste za crna vina,a koje imaju dug koriste se za bijela vina,pjenušava i desertna vina.
Kada se poslužuje kvaliteno ili visoko kvalitetno vino,čaše ne treba puniti do vrha,već se puni 1/3 zapremine čaše,a malo više od pola čaše kada se služe jaka i aromatična vina.
Ako se bilo koja čaša za vino pilikom nazdravljanja drži za tijelo,a ne za dršku,tada se ostavlja loš utisak kod ljudi koji dobro poznaju vino.

0 komentari:

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP