srijeda, 29. rujna 2010.

Torta od čokolade














Potrbno je:
100ml ulja 
100ml vode
20 g kakaa
5 jaja
100 g šećera u prahu
150 g šećera
150 g brašna

1 l slatke pavlake
250 g čokolade
50ml ruma



Priprema:
Vodu i ulje stavite u šerpu pa stavite na peć i kad prokuha dodajte kakao i to sve dobro izmješajte da se sjedini i ostavite da se ohladi. 
U dubljoj posudi umutite žumanca sa šećerom u prahu,a u drugoj bjelanca sa šećerom. Zatim spojite masu od bjelanca i žumanca pa dodajte u ohlađenu smjesu sa  kakaom pa na kraju dodajte brašno i dobro sjedinite.
Smjesu izlijte na  podmazanu i brašnom posutom tepsiju i pecite na  175°C ali pazite da se kora ne presuši. 
Ovaj postupak ponoviti još pet puta jer je potrebno šest kora.
Pavlaku stavite na peć da prokuha,zatim u nju stavite isitnjenu čokoladu da se rastopi i  mešajte sve dok se krem ne ujednači, i onda  kremu skloniti sa peći i ostavite je u frižider. 
Kada se krema dobro ohladi onda se kratko penasto izmutiti pre nego što počnete filovati tortu. 
Najbolje je da kore i kremu napraite dan prije filovanja. 
Kremu dobro umutite prije filovanja pazeći da se neprelupa
Stavite prvu koru i i preko nje kalup,pa preko nje stavite kremu i ponavljajte dok se nepotroše krema i kore. 
 Zadnje je mora biti krema.
Tortu ukrasite po želji.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP