četvrtak, 20. siječnja 2011.

Proljetna čorba

Potrebno je:
1/2kg mlade koprive
4 mlada maslačka sa korjenom
4 mlada crvena luka
4 mlada bijela luka
150g mesnate dimljene slanine(a može i goveđe suvo meso)
4 kašike bijelog kukruznog brašna
3-4 kašike vinskog sirćeta(ako volite kiselije)
3 veće mrkve
3 korjena peršuna


Priprema:
Slaninu(ili goveđe suho meso) isječete na sitne kockice i stavite u šerpu da se proprži.
Mrkvu, peršun  i korjen maslačka očistite,i isječete ih na tanke kolutove,pa ih dodate u poprženu slaninu(suhovinu) i dinstate uz stalno mješanje sa dodavanjem vode dok korjenje ne omekša.
Bijeli i crveni luk očistite,isjeckate ih,lišće od maslačka operete i takođe ga isjeckate i dodate ih predhodnoj smjesi i nastavite sve zajedno dinstati.
Koprivu prvo poparite,iscjedite je,sitno je isjeckate i dodate ostaloj smjesi.
Sve to još malo dinstate uz doljevanje vode,zatim dodate kukuruzno brašno,nalijete vode koliko želite da vam bude gusta supa,posolite po želji i ako volite da bude malo kiselije dodate vinsko sirće.
Ostavite je da prokuha i možete je poslužiti.

Ovo je jedna od najzdravijih supa,probajte nećete se pokajati.

0 komentari:

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP