srijeda, 9. ožujka 2011.

Kiselo mlijeko


Da bi ukiseli  domaće mlijeko,potrebna vam je jedna malo veća posuda i mlijeko(1,2,3..5l).
Za kiselit mlijeko,isključivo se mora koristiti domaće mlijeko,zato što je iz mlijeka u tetrapaku je izvučena sva masnoća i neće vam uspjeti.
Količinu mlijeka koju želite da ukiselite,saspete u dublju posudu,prekrijete je sa poklopcom,krpom ili sl. da ne ulazi prašina i ostavite mlijeko na toplom par dana da se ukiseli.
Za jednu litru mlijeka je potrbno oko dva dana da se ukiseli,zavisno od temperature sobe u kojoj se nalazi,ako je toplije može i brže.
Kada se mlijeko ukiseli,kajmak skinete u teglu,a  njega možete da pijete ili da od njega napravite sir.
Mlijeko vam se ispalti kiseliti,zato što od njega dobijete i kajmak i jogurt,a možete napraviti i sir,pa vam onda ostaje surutka,koja je veoma zdrava i koja pomaže u čišćenju kamenja iz bubrega.

0 komentari:

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP