nedjelja, 2. siječnja 2011.

Slatki ukrasi

Potrebno je:
(ovo su sastojci za otprilike 20-30kom)
Za tijesto:
200g meda
50g smeđeg šećera
75g mslaca(margrina)
400g brašna
1 jaje
1 kašika praška za pecivo
1 kašika začina za medenjake

Za glazuru i ukrašavanje:
1 kašika meda                                            razne jestive boje
2 kašike vruće vode                                   šarene mrvice
250g šećera u prahu                                   šarene perlice
3 kašike limunovog soka


Priprema:
Tijesto:
Med,šećer i maslac pomješate  i uz stalno mješanje ih zagrijavate na peći dok se šećer ne istopi.
Kada se šećer istopio sklonite sa peći i ostavite da se ohlade(smjesa treba da bude mlaka).
Brašno pomješate sa praškom za pecivo,dodate ga mlakoj smjesi,zatim dodate jaje i začine za medenjake.
Sve dobro izmješate da se svi sastojci sjedine i ostavite tijeto na hladnom 30 minuta.
Zatim ponovno brašno dobro premjesite,pa ga razvijete na debljinu od 5mm i odgovarajućim kalupima vadite oblike(npr.trokute,krugove,srca,zvjezdice,jelke,zvončiće).
Tepsiju obložite sa pairom za pečenje i slažete keksiće na papir i svaki premažete sa medom koji ste razmekšali u vrućoj vodi(1 kašika meda,2 kašike vruće vode).
Ako keksiće hoćete da okačite na jelku,na vrh keksića utisnete makaronu.
Keksiće pečete  u zagrijanoj rerni na 175°C 10-12 minuta.

Glazura:
Napravite šećerni preliv od limunovog soka i šećera u prahu.

Kada su keksići gotovi,ostavite ih da se ohlade,pa ih onda premažete sa šećernim prelivom i ukrasite sa jestivim bojama,šarenim mrvicama i šarenim perlama.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP