Lazanje
Potrbno je:
-2 kutije lazanja
-40g crvenog luka
-1 čen bijelog luka
-2 mrkve
-1/2 celera(ko ne voli može i bez)
-1 supena kašika ulja
-20gr maslaca
-300g mljevene govedine
-100ml crnog vina
-so
-biber
-vegete
-bešamel sos
-1 kašika brašna
-1 kašika paradajz sosa
-lovorov list
-1/2l vode
Priprema:
Sitno isjeckati crveni luk,bijeli luk mrkvu i celer.
To propržiti na 20g maslaca i 1 kašiki ulja.
U to dodati mljeveno meso i crno vino.
Kada tečnost ispari dodati kašiku brašna,lovorov list,malo soli,bibera i vegete.
Paradajz sos razmutiti sa vodom,prliti ga preko mesa i kuvati dva sata na laganoj vatri.
Npraviti bešamel sos od 50g maslaca,brašna,mlijeka,soli,biber i malo muškatni oraščića.
Jednu po jednu lazanju ubaciti na kratko u proključalu vodu sa malo soli i malo ulja.
Tepsiju premazati maslacem,pslagati red ocjeđeni lazanja ,prliti ih bešamel sosom,staviti polovinu fila,posuti narendanim sirom(parmezan,gauda,edamera)i to ponoviti još jednom.
Na kraju staviti lazanje preliti sosom i posuti sirom.
Peći 15min na 200°C.