utorak, 20. srpnja 2010.

Lazanje



Potrbno je:
-2 kutije lazanja
-40g crvenog luka
-1 čen bijelog luka
-2 mrkve
-1/2 celera(ko ne voli može i bez)
-1 supena kašika ulja
-20gr maslaca
-300g mljevene govedine
-100ml crnog vina
-so
-biber
-vegete
-bešamel sos
-1 kašika brašna
-1 kašika paradajz sosa
-lovorov list
-1/2l vode


Priprema:
Sitno isjeckati crveni luk,bijeli luk mrkvu i celer.
To propržiti na 20g maslaca i 1 kašiki ulja.
U to dodati mljeveno meso i crno vino.
Kada tečnost ispari dodati kašiku brašna,lovorov list,malo soli,bibera i vegete.
Paradajz sos razmutiti sa vodom,prliti ga preko mesa i kuvati dva sata na laganoj vatri.
Npraviti bešamel sos od 50g maslaca,brašna,mlijeka,soli,biber i malo muškatni oraščića.
Jednu po jednu lazanju ubaciti na kratko u proključalu vodu sa malo soli i malo ulja.
Tepsiju premazati maslacem,pslagati red ocjeđeni lazanja ,prliti ih bešamel sosom,staviti polovinu fila,posuti narendanim sirom(parmezan,gauda,edamera)i to ponoviti još jednom.
Na kraju staviti lazanje preliti sosom i posuti sirom.
Peći 15min na 200°C.

Egipatska kraljica-sladoled



Potrebno je:
-250ml mlijeka
-200ml bagremovog meda
-3 jaja
-500ml slatke pavlake
-10kapi arome vanilije

Priprema:
250ml mlijeka i 200ml bagremovog meda stavite na laganu vatru da se med sjedini sa mlijekom.
Umutite 3 jaja pa ih dodajete postepeno mlijeku uz stalno mješanje.
To sve kuvate 10min na laganoj vatri da se sve zgusne(pazite da ne prokuva da se jaja nebi zgrudvala).
Kada se skuva i malo ohladi dodate mu 500ml slatke pavlake i 10 kapi arome vanilije.
To sve zajedno pomalo mješate dok se skroz ne ohladi na sobnoj temperaturi.
Kada se ohladi ostaviti ga pet sati u zamrzivaču.
Kada ga servirate ukrasite ga po želji.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP