srijeda, 6. listopada 2010.

Bosnski lonac





Potrebno je:
300g govedine
300g masne ovčetine
2 mrkve
2 korjena peršuna
pola glavice kupusa
3 zelene paprike
8 manjih krompira
3 glavice luka
6 čenova bijelog luka
10 zrna bibera
malo vinskog sirćeta
3 paradajza
malo crvene paprike
so

Priprema:
Meso operete i izrežete na veće komade.
Povrće operete i očistite,a zatim mrkvu i krompir isječete na kolutiće,kupus na komade,paradajz,paprike i krompir na kriške.
Crveni luk izrežete na četvrtinu,a bijeli luk samo ogulite.
Meso i povrće stavite u veliki lonac i prelijete sa hladnom vodom,do polovine lonca.
Tome dodate biber,so,sirće i crvenu papriku i mast (ako meso nije baš masno).
Lonac prekrijete masnim papirom i čvrsto ga svežete.
Papir izbušite na nekoliko mjesta i stavite lonac na laganu vatru i ostavite tri do četri sata da se kuha.

Kašica od krompira(za bebe)





Potrebno je:
krompir
mlijeko
maslac

Priprema:
Kada pripremate kašicu za bebe bilo bi dobro da koristite bijeli krompir,zato što je on mekši i lakše se gnječi,a kad je seznona mladog povrća onda je najbolje da bebi pripremate kasicu od mladog krompira.
Krompir ogulite,isječete na kockice,stavite ih u šerpu sa vodom i kuhate ih na laganoj vatri,pazeći da vam voda ne ispari.
Kad je skuhan krompir procjedite,izgnječite,dodate mu mlijeko i maslac i sve dobro sjedinite.
Ako je dijete alergično na kravlje mlijeko koristite vodu u koj se krompir kuvao da bi se kašica razredila,a možete koristiti i majčino mlijeko.

Krompir možete peći i u ljusci,ali ga prije toga morate dobro oprati.
Kada je pećen kašičicom vadite sredinu i dajete je bebi.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP