subota, 22. siječnja 2011.

Sutlijaš




Potrebno je:
*1l mlijeka
*200g riže
*4 kašike šećera
*malo limunove kore
*malo soli

Priprema:
Rižu očistite i stavite je  u vodu da prokuha.
Ocjedite je,pa je sipate u vrelo zaslađeno  mlijeko u koje ste prije stavili izrendanu koru limuna,malo soli.
Sve to ostavite da se lagano kuha uz stalno miješanje.
Kada riža postane mekana sutlijaš je gotov,promješate ga i sipate ga u zdjele.
Sutlijaš ukarasite sa cimetom,izrendanom čokoladom,izrendanim orasima....

Dinstana riža

Potrebno je:
*200g riže
*1 glavica luka
*3 kašike ulja
*peršun
*so




Priprema:
Rižu očistite,operete je i posušite u krpi.
Luk ogulite,sitno ga isjeckate i stavite ga da se malo proprži.
Zatim mu dodate rižu,posolite po želji i prelijete sa vrelom vodom(1 šolja riže-2 šolje vode) i ostavite da se dinsta na laganoj vatri ,sve dok voda ne ispari.
Za to vreme rižu ne smijete mješati,već pnekad samo protresete posudu u kojoj se nalazi.

Rižu takođe možete da ostavite da se dinsta i u paradajz sosu,koji ste predhodno razmutili u vodi.
Dinstana rižase služi kao dodatak mesu i salatama.
Prije nego  što poslužite rižu pospete je sa isjeckanim peršunom.

Salata od maslačka



Potrbno je:
mladi listovi maslačka
mladi luk
so
maslinovo ulje
sirće


Priprema:
Listove maslačka operete i isjeckate ih,posolite i ostavite pola sata da ostoje da bi se ubila gorčina.
Mladi luk očistite,sitno ga isjeckate i dodate ga maslačku.
Zatim dodate maslinovo ulje i sirće i sve izmješate.
 Po želji u ovu salatu možete da dodate i malo pavlake.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP