ponedjeljak, 4. listopada 2010.

Paprike punjene mesom












Potrebno je:
10 manjih žutih paprika
400g mljevenog mesa(pola govedine,pola svinjetine)
3 kašike ulja(može i mast)
1 glavica crvenog luka
1 jaje(može i bez)
5 kašika riže
peršun
1 kašika brašna
2 kašike sosa od paradajza(ili 5 paradajiza)
malo bibera
so
4 kašike pavlake

Priprema:
Paprike operete,izdubite,a ako ima neka ljuta operete je prvo vrućom,a zatim hladnom vodom.
Luk sitno isjeckate i propržite ga malo na ulju.
Rižu operet i zatim je dodate luku i malo pirjate.
Na kraju dodate biber,so,meso,isjeckani peršun,jaje i sve dobro promješate.
Ovom smjesom napunite paprike ali ne do vrha jer se riža prilikom kuhanja nabubri.
Paprike poredate u šerpu,tako da otvor bude prema gore,prelijete ih vodom koju ste predhodno pomješali sa paradajz sosom i ostavite ih da kuhaju jedan sat na laganoj vatri.
Na preostalom ulju napravi se zaprška,zalije se sa malo vode,ostavite da prokuha i sa njom zalijete paprike i ostavite ih da se još malo kuhaju.
Paprike su još ukusnije ako im se pri posluživanju preliju sa pavlakom.

Ako koristite svjež paradajz,prvo se prokuha,a zatim propasira i za jedno sa vodom dodaju se paprikama.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP