utorak, 1. ožujka 2011.

Mađarski gulaš

 Potrebno je:

600g govedine
70g masti ili ulja
400g crvenog luka
1 kašičica mljevene slatke paprike
1 kašičica sirćeta
kim
majorn
so
1 goveđa supa
200ml bijelog vina
100g suhe slanine

Zaprška:

15g brašna
malo mljevene paprike
15g masti ili ulja

Priprema:

Luk ogulite,isječete ga na listiće i pripržite ga na ulju (masti) dok ne dobije zlatnožutu boju.
Zatim mu dodate mljevenu papriku (po želji možete ljutu) ,kašičicu sirćeta,meso koje ste isjeckali na kockice i po ukusu izmrvljenog kima i majorna.
Posolite ga po ukusu i prelijete sa gotovom supom da prekrije meso.
Uz stalno dodavanje supe (može i obična voda) dinstate dok meso ne omekša.
Kada supa postane bistra dodate vino i ostavite da prokuha pa gulaš zapržite.
Pred sami kraj kuhanja dodate isjeckanu slaninu.
Ovaj gulaš služite u obareni krompir,sve vrste tjestenine ili uz dinstanu  rižu.

Krem supa od špinata


Potrebno je:
500g špinata
1l mlijeka
prstohvat muškatnih oraščića
2dl slatke pavlake
2 žumanceta
so
bijeli biber
100g krutona(prije mladog crvenog luka)


Priprema:
Listove špinat operete i ocjedite ih i stavite ih u prokuhalo mlijeko i kuhate deset minuta.
 Zatim špinat ispasirete sa ručnim mikserom ili u blendeu.
Posolite i pobiberite po ukusu i dodate mu prstohvat muškatni oraščića.
Slatku pavlaku ugrijete i umutite je sa žumanjcima,pa im dodate ispasirani špinat.
Supu služite toplu sa isjeckanim krutonom i sa polovinom kuhanog jajeta,ali možete i bez.
Supa je idealna za jedan obrok kod male dijece.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP