subota, 6. studenoga 2010.

Kisela cvekla



Potrebno je:
3kg cvekle
300dkg šećera
150dkg soli
0,25l sirćeta(razblaženog)
1 konzervans
0,7dl vode

Priprema:
Cveklu operete,skuhate je i ogulite,zatim je isječete na kolutove ili je izrendate.
Napraviti smjesu od šećera,soli,sirćeta,vode i konzervansa.
Cveklu redati u tegle i zatim je prelijete ovom smjesom i ostavite je nekoliko dana da se ukiseli.

Liker od oraha



Potrebno je:
1/2 tegle oraha
1l rakije
1/2l vode
1/2l alkohola
1kg šećera

Priprema:
Orasi moraju biti mladi i zeleni.
Operete ih i sameljete i stavite ih u teglu,zatim ih prelijete sa rakijom i ostavite da tako stoje šest sedmica.
Liker mora stajati na suncu i svaki dan ga treba promućkati.
Kada je ostaojao  procjedite ga kroz gazu.
Zatim na litru smjese dodate 1/2l vode,1/2l alkohola i 1kg šećera i sve to dobro izmješate i sipate u flaše.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP