srijeda, 22. rujna 2010.

Miješana salata















Potrebno je:
1 kg kornišona
1/2kg zelenih paprika
1/2kg crvrnih paprika
1kg luka
1kg paradajza zelenog
1/2kg mrkve
1kg mahuna
30dag soli
1/2l vinskog sirćeta


Priprema:
Povrće operemo i izrežete,a možete i izrendati.
Mahune prjie toga napola skuhateu slanoj vodi,pa ih onda izrežete.
Povrće odvojite u posebne zdjele,posolite i ostavite da tako stoji dva sata.
Zatim povrće slažete u suhe tegle(red,pardajza,red paprika,red mrkve itd.)sve dok ne napunite do pod vrha tegle.
Tako napunjene tegle ostavite da ostoje dok povrće ne pusti sok,a zatim po povrću prelijete pet kašika vinskog sirćeta(u svaku teglu po pet kašika).
Povrće mora biti pokriveno tekućinom.
U ovo možete dodati i tri kašika ulja u svaku teglu.
Tegle zatvorite sa celofanom i ostavite na hladnom mjestu.
Prvih nekoliko dana je potrebno redovno gledati,i ako povrće nije do vrha prekrveno sirćetom,potrebno je dodati još 3-5 kašika sirćeta.


Ovo možete još pripremiti i tako da sve povrće prokuha pet minuta u razblaženom vinskom sirćetu.
Tgle napunite povrćem,prelijete ih sirćetom i dodate tri kašike ulja.

Ajvar











Potrebno je:
20 paprika roga
2 patlidžana
1dl ulja
malo soli
može i malo fafarona ako volite ljuto

Priprema:
Paprike i patlidžane prvo operete,osušite i ispečete u rerni ili na roštilju.
Izvadite ih u posudu i prekrijete je krpom i ostavite neko vreme,jer će se tako lakše ogulit.
Kada ostojite patlidžane ogulite,takođe i paprike ali one se očise i od sjemenki.
Zatim ih sameljete u mašini za meso i stavite ih u šerpu u kojoj ste prije toga zagrijali ulje.
Smjesu posolite i kuvate je uz neprestano mješanje dok se sok iz paprika i patlidžana neukuva.
Ajvar je gotov onda kada kašikom povučete po dnu šerpe i ostane trag.
Smjesa se sipa vrela u zagrijane tegle i zatvore se sa dva celofana i poklopcem.
U smjesu tokom kuvanja možete dodati i fafarone koje ste isto samljeli ako volite malo ljuće.
Kada se ajvar služi može mu se dodati i sitno isjeckani bijeli luk,biber i malo vinskog sirćeta.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP