petak, 5. studenoga 2010.

Pita od krompira

Potrebno je:

Za Tijesto:
300g brašna
1/8l ulja+1 kašika ulja
so
2dl vode

Za Nadjev:
3/4kg krompira
2 glavice crvenog luka
biber
so





Priprema:
Umjesite tijesto i podjelite ga na 3 komada i ostavite ga da ostoji pola sata.
Krompir operete,ogulite isječeta na sitne kockice(može se i izrendati)i stavite ga 3 minute na  vrelo ulje u kojem se prije toga malo propržio suitno isjeckani luk,posolite ga i pobiberite.
Tijesto razvučete oklagijom poprekate ga toplim uljem i polovinu tijesta pospete nadjevom od krompirai i pomoću stoljnjaka savijete tijesto.
Pitu stavite u dobro podmašćenu tepsiju i stavite je u zagrijanu rernu da se peče pola sata.
Kada se pita ispeče poprska se sa malo vode i  zatim se prekrije krpom da malo ostoji.
Pitu isječete na komade i služite je toplu.
Uz nju možete poslužiti kiselo mlijeko ili jogurt.
Na ovaj način možete napraviti pitu i od tikve(umjesto krompira ide 1kg tikve).
Ovu pitu prelijete sa pavlakom prije služenja.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP