srijeda, 8. rujna 2010.

Pekmez od šljiva








Potrebno je:
5kg šljiva

Priprema:
Zrele i slatke šljive.operete,izvadite im košpe i kuhate ih bez ikakvih dodataka,da bi dobile gustu i tamnu(skoro crnu)smjesu.
Potrebo je kuhati na umjerenoj vatri uz često mješanje da pekmez ne zagori.
Na ruke stavite rukavice jer pekmez šprica.
Ako se pekmez ne skuha za jedan dan,nastavite ga kuati sledeći dan,jer pekmez je gotov tek onda kada kuhača mogne stojati uspravno u njemu.
Kada se pekmez ohladi stavljate ga u tegle i prekrijete ih celofanom koji prije toga umočite u rum i zatvorite staklenke.

Pekmez od grožđa













Potrebno je:
1kg grožđa(može i bijelo i crno)
(izvagati samo bobice koje su odvojene od grozda)
65dag šećera

Priprema:
Bobice očistite mekanom krpom,a ako su sjemenke velike izvadite ih.
Napravite sirup od šećera i 3,5 kašike vode,kuhate ga na laganoj vatri deset minuta.
Grožđe stavite u posudu i dodate mu sirup i kuhate ga sat vremena,ako je potrebno i više.
Ovo treba neprekidno mješati da se pekmez ne prihvati za dno.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP