srijeda, 28. srpnja 2010.

Kulen



Potrebno je:
-4kg svinjetine bez kostiju
-1kg buta od junetine
-100g soli
-80g slatke mljevene paprike
-40g ljute mljevene paprike
-50g bijelog luka
-crijeva za punjenje
-5g bibera
-4dl vode

Priprema:
Juneće meso sitno samljeti,posoliti i ostaviti ga da prenoći.
Sutredan svinsko meso krupno samljeti,pa ga pomješati sa junetinom.
Zatim mesu dodate slatku i ljutu mljevenu papriku,isjeckani bijeli luk i biber(možete dodati i više bibera).
U to sve dodati 4dl vode i sve dobro izmješati dok meso ne upije svu tečnost.
Crijeva napuniti ovom masom,zatim ih ostaviti okačene 10 dana da se ocjede.
Kada se ocjede staviti ih pušnicu i ostaviti da se dime svaki drugi dan,a posle toga ostaviti ih 30 dana na promaji.

Švargla



Potrebno je:
-1 crevo za punjenje
-1 svinjska glava
-1 svinjsko srce
-1 svinjski jezik
-1 svinjski bubreg
-1 kg slanine sa kožom
-5 čenova bijelog luka
-so
-biber

Priprema:
Crevo dobro oprati i ostaviti da stoji u hladnoj vodi.
Staviti svinjsku glavu,srce,jezik,bubreg i slaninu sa kožom u dublji lonac i kuvati dok se meso nepočne odvajati od kostiju.
Kada se skuva procjedite i ostavite da se ohladi,a procjeđenu vodu ostaviti.
Srce,jezik,bubreg i slaninu isjeći na kocke,a meso sa svinjske glave prvo odvojite od kostiju pa i njega isječete na kockice.
Tome dodati isjeckani bijeli luk,so i biber po ukusu,zatim doati 1l vode u kojoj se kuvalo i dobro pomješate.
Ovim filom napunite crijev o dobro ga zavežete.
Zatim je kuvati u prostaloj vodi (u kojoj se kuvalo meso)na umjerenoj temperaturi 90min.
Dok se kuva crijevo probušiti na nekoliko mjesta kako bi izašao višak tečnosti i vazduha.
Kada se skuva potopite je nekoliko puta u hladnu vodu kako bi višak masnoće izašao,a zatim je staviti na dasku,poklopiti je drugom i na nju staviti veći kamen kako bi se švargla iscjedila.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP