četvrtak, 3. veljače 2011.

Zeleni namaz


Potrebno je:
300g svježeg sira
100ml slatke pavlake
100ml kisele pavlake
1 kašika isjeckanih kapara
1 kašika isjeckanog peršuna
1 kašika isjeckanog vlasca
1 svjež krastavca
1 kašika vegete
malo soli
malo bibera

Priprema:
Pjenasto umutite sir,slatku pavlaku i kiselu pavlaku.
Smjesi od sira dodate isjeckani vlasac,peršun,isjeckane kapare pa sve dobro promješajte.
Krastavac ogulite,odstranite mu košpice i isječete ga na kockice,pa ga pažljivo dodate smjesi od sira.
Zatim smjesu posolite i pobiberite po ukusu i izmješate da se svi sastojci sjedine.
Uz ovaj namaz možete koristiti sve vrste crnog i bijelog hljeba,a možete ga poslužiti  u kombinaciji sa kobasicama i kuvanom šunkom.

Tartar biftek


Potrebno je:
 300g konjskog bifteka
1 kašika senfa
1 kašika kečapa
1 žumance
1 kašika soli
1 kašika bibera
1 kašika mljevene paprike
1 kašika konjaka

Priprema:
Konjsko meso sameljete,pa mu dodate senf,kečap,žumanjce,posolite,pobiberite i dodate mljevene paprike,pa sve to dobro rukom izmješate ,da dobijete homogenu smjesu.
Kada ste je dobro izmješali,oblikujte lopticu i setavite je na list od zelene salate.
Tartar biftek ukrasite sa crvenim lukom,paradajzom i rotkvicom.

Teleći šnicle

Potrebno je:
800g telećih šnicli
1 kašika vegete
120g peršuna
8 listova kačkavalja
30g maslaca
200g šampinjona
100ml bijelog vina
1 gotova supa od pečurki
200ml vode
malo bosioka
kisela pavlaka
1 kašika isjeckanog peršuna za posipanje

Priprema:
Čekićom za meso istučete teleće šnicle i pospete ih vegetom sa obadve strane.
Zatim na svaku šniclu stavite po jedan list kačkavalja i peršuna,pa šniclu smotate u rolat i pričvrstite je sa čačkalicom da se ne bi razmotala.
Maslac zagrijete pa na njemu propržite umotane šniclice sa svake strane,da dobiju zlatnu boju.
Šniclice izvadite,pa u maslac dodate isjeckane šampinjone i dinstate ih pet minuta.
Supu od pečurki razmutite u mlakoj vodi,pa je dodate šampinjonima i to zajedno još malo dinstate.
Kada pečurke omekšaju,dodate im bijelo vino i dinstate još deset minuta uz povremeno mješanje.
Na kraju sosu dodate jednu malu kiselu pavlaku,isjeckani bosioka i peršuna i sve to dobro izmješate.
Ovim sosom prelijete  šnicle(koje ste poredali u tepsiju) i pečete ih dvadeset minuta na 180°C.
Gotove šnicle pospete sa isjeckanim peršunom i služite ih sa kroketima od krompira ili sa obarenim krompirom.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP