subota, 9. listopada 2010.

Kiseli kupus



Potrebno je:
50 kg kupusa
1,1/2kg soli
1dunja(ili 1 cvekla)
malo hrena
biber u zrnu

Priprema:
Kupus možete kiseliti izrendani ili čitave glavice, a možete staviti i pola čitave glavice,pola izrendani(to je najbolji način za kiseliti kupus).
Glavice kupusa za kiseljene trebaju biti lijepei tvrde.
Očistite im spoljašnje listove i korjenove i operite.,a za  rendanje prepolovite glavicu odvojite joj korjen i izrendate.
One koje ostaju cijele kada im izvadite korjen napunite ih sa soli da bi ostale tvrde.
Bure je potrebno dobro oprati  sa vrelom vodom i četkom,pa u njega slažete red izrendanog kupusa,red čitavi glavica tako da gdje koren bude okrenuto gore.
Svaki red kupusa pospete izrendanim hrenom i pospete sa nekoliko bibera u zrnu.
Stavite i nekoliko krišaka dunja(cvekle)da bi kupus žutkastu boju(ili crvenu).
Potrebno je svaki red dobro nabiti da kupus pusti svoj sok.
Kada je bure napunjeno do vrha prekrije se listovima kupusa ila sa čistom krpom,koja je predhodno natopljena u slanoj vodi.
Preko toga se stave oprene daske a preko njih težak kamen.
Ako kupus nije pustio dovoljnu količinu soka prelije se sa običnom vodom tako da kupus bude preliven 2-4cm.
Ako kiselite samo čitave glavicepripremite ih kao što je gore opisano,stavite u bure i prelijete sa vodom,zato što čitave glavice nemogu pustiti sok.
Vodu u kojoj se kupus kiseli treba presipati da bi se kupus jednako ukiselio,a rasol zadržao prijatan ukus.
Na početku se presipanje treba vršiti dva puta sedmično,a kasnije jednom.
Prije svakog presipanja krpu,kamen i dasku treba oprati toplom vodom.
Kupus se kiseli od 3-5 sedmica na temperaturi od 12-18°C.
Bilo bi dobro kada se kupus ukiseli da se prenese na hladnije mjesto(4°C) da bi se zaustavilo kiseljenje.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP