ponedjeljak, 14. ožujka 2011.

Nekoliko reči o iznutricama


Iznutrice su uglavnom jeftinije od mesa,ali mogu uspješno da zamjene meso ili ribu.
Okusom,hranjivim vrednostima i estetskim izgledom,jela od iznutrica nikako ne zaostaju za jelima koja su napravljena od skupog mesa,pa se kao takve mogu slobodno uvesti dva puta sedmično u jelovnik.
Zbog raznovrsnosti iznutrica (pluća,srce,bubrezi,mozak,slezina...,od njih se mogu napraviti i predjela,supe i glavna jela.
Iznutrice kada pripremate treba dobro začiniti,a one iznutrice koje pravite sa umacima treba dodati vina i kiselog vrhnja.
Uz iznutrice možete da napavite razne priloge npr. kuhanu tjesteninu,rižu,okruglice,svo povrće,a od salata možete poslužiti zelenu salatu,salatu od paradajza i salatu od cvekle.
Iznutrice se mogu koristiti i kao dodatak jelu koje se priprema sa mesom.
Jela koja su napravljena od iznutrica su ekonomična,zato što im je cijena pristupačna,a brzo se i naprave.
To je jako važno za ženu koja je zaposlena,jar za kratko vreme može sa ukusnim ručkom da iznenadi svoju porodicu.

Pljeskavica


Potrebno je:

100g luka
2 fafarone
700g mljevene svinjetine
300g mljevene govedine
1 čen bijelog luka
1 kašičica bibera
1 kašičica vegete
ulje
so

Priprema:

Luk ogulite i sitno ga isjeckate,fafarone takođe isjeckate.
Meso sastavite,pa mu dodate isjeckani luk i isjeckane fafarone,pa to dobro izmješate.
Zatim dodate isjitnjeni čen bijelog luka,biber,vegetu i posolite po ukusu,dobro izmješate da se dobije kompaktna masa.
Kada je smjesa pripremljena,oblikujete šnicle,otprilike centimetar debljine i pečete ih u dobro zagrijanoj tavi ili na roštilju.
Na vruće pljeskavice stavite kašičicu kajmaka,ili kečapa ili na njih stavite jedan list kačkavalja.
Pljeskavice služite sa svježim povrćem i sa pomfritom.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP