petak, 28. siječnja 2011.

Pita od oraha

Potrebno je:
Za tijesto:
500g brašna
2,5dcl mlijeka
20g kvasca
malo soli
kora od jednog limuna
1 kašika ruma
50g šećera
3 žumanaca
100 maslaca(ili 10 kašika ulja)

Za nadjev:
400g oraha                                                  kora od jednog limuna
200g šećera                                                 3 kašike ruma
2,5dcl mlijeka                                              50g maslaca(margarina)
1 šolja grožđica                                             3 bjelanaca

Priprema:
Brašno prosijete i ostavite ga na toplo mijesto.
Umutite kvasac sa dvije kašike mlijeka,jednom kašikom šećera i malo brašna,pa ga osatvite na toplom da nadođe.
Žumanca umutite,dodate ih u mlako mlijeko,pa im dodate,so,šećer,koru od limuna,rastopljeni maslac,rum i sve dobro izmješate,dodate smjesu kvascu izmješate,pa je umutite sa brašnom.
Kada se tijesto počne odvajati od zdjele,pokrijete ga čistom krpom i ostavite ga da nadođe.
Kada tijesto dvostruko naraste,stavite ga na pobrašnjen sto,pa ga još malo premjesite,zatim ga podjelite na tri dijela i ostavite ga da se odmori.
Dok se tijesto odmara napravite nadjev tako što će te u vrelo mlijeko dodati samljevene orahe,dodati šećer i koru od limuna.
Sve to dobro izmješate i ostavite da se malo ohladi,pa mu dodate snjeg od bjelanaca i rum,pa sve dobro sjedinite.
Tijesto razvijete,premažete ga sa nadjevom,savijete ga  i stavljate u podmazanu tepsiju.
Ovaj postupak ponovite i sa preostala dva dijela tijesat i ostatkom nadjeva.
Zatim tijesto ostavite još pola sata,premažete ga sa jajetom i stavite ga da se peče na umjerenoj temperaturi sat vremena.
Umjesto oraha možete da stavite mak ili bademe.
NAPOMENA:
Rrnu kod dizanih tijesta otvarate tek posle dvadeset minuta,a ako primjetite da kora brzo rumeni,prekrijete je papirom za pečenje i nastavite peći.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP