subota, 7. kolovoza 2010.

Sirup od višanje



Potrebno je:
3kg višanja
60dg šećera
na 1l soka 1l vode

Priprema:
Višnje staviti u dublju šerpu dodati vodu i kuvati sat vremena.
Kroz dvostruku gazu ocjediti sok i na svaku litru dodati 60dg šećera.
Vratiti na vatru i staviti da kuva pet minuta.
Topal sirup uliti u čiste i suhe flaše.
Dobro zatvoriti i čuvati na mračnom mjestu.

Valjuške od sira



Potrebno je:
1 sveži kvasac
1 kašika margarina
1 jaje
1/2 kg posnog sira(može i obični)
400g brašna
1/4l mlijeka
kašičica šećera
malo soli

Priprema:
Kvasac potopite u malo mlijeka,dodate jednu kašičicu šećera,promješate i ostavite da ostoji.
Brašno.margarin,jaje,sir pomješati dodati kvasac,zatim smjesi dodati ostatak mlijeka,sve dobro promješati i zamjesiti kao kiselo tijesto.
Tijesto ostaviti da ostoji dvadeset minuta,zatim od njega praviti valjuške i pržiti na vrelom ulju dok ne porumeni.

Kačkavalj



Potrebno je:
3 l mlijeka
4 1/2 kašike alkoholnog sirćeta
3 kašike soli

Priprema:
U tri litre mlijeka staviti 4 1/2 kašike alkoholnog sirćeta i tri kašike soli,pa mlijeko skuvati.
Kada se mlijeko malo ohladi procjediti ga kroz gazu(koja je stavljena na cjediljku).
Smjesu u gazi svežete stavite na ravnu površinu i pritisnete je težim predmetom.
Kada se ohladi sušite ga na suncu ili u rerni dok dobije spolja željenu boju(od svijetlo-žute do tamno-braon)

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP