subota, 29. siječnja 2011.

Domaći hljeb

Potrebno je:
2 kg brašna
1,5l vode
50g kvasca
2 kašike soli






Priprema:
Brašno prosijete i stavite ga na toplo mjesto.
Zatim u mlakoj vodi razmutite kvasac,pa dodate mu malo brašna,dobro promješate i ostavite ga da nadođe.
Kada kvasc nabubri stavite ga u brašno,posolite ga i sa mlakom vodom zamjesite tijesto.
Kada se tijesto počne odvajati od zdjele i ruku pokrijete ga i ostavite na toplo mjesto da nadođe..
Kada tijesto dvostruko naraste,premjesite ga,stavite  ga u pouljenu tepsiju i ostavite ga da ponovo nadođe.
Zatim tijesto stavite u zagrijanu rernu pečete oko sat,sat i po.
Kada je se hljeb ispekao,poprskate ga malo sa vodom,izvadite ga iz tepsije,umotate u čistu krpu i ostavite da se ohladi.

Valjuške od krompira punjene sa mesom



Potrebno je:
tijesto od krompira(vidi valjuške od krompira)
200g mlevenog  mesa
1 kašika ulja
1 jaje
1/2 glavice crvenog luka
peršun

Priprema:
Luk isjeckate sitno i malo ga propržite,pa mu dodate mljeveno meso i isjeckani peršin i još malo propržite.
Zatim mesu dodate jaje i sve dobro izmješate(umjesto mesa možete koristiti i čvarke).
Tijesto razvijete i izrežete ga u četvrtine ili većom šoljom napravite okrugle oblike.
Zatim ga napunite mesom,krajeve dobro stegnete i kuvate ih u vreloj slanoj vodi deset minuta.
Vadite ih sa šupljikavom kašikom,stavljate ih u zdjelu i po želji ih prelijete sa proprženim mrvicama ili pavlakom.

Valjuške od krompira



Potrebno je:
1kg krompira
250g brašna
60g margarina
1 jaja
so

Priprema:
Krompir,operete,ogulite ga pa ga stavite u šerpu sa vodom,posolite ga i skuvate.
Kada se skuva izgnjčite ga,i dok je još topal dodate mu prosijano brašno,margarin,jaje i malo soli.
Sve to brzo promješate sa krompirom,da se napravi tijesto.
Od pripremljenog tijesta pravite valjuške(srednje veličine) i kuhate ih u vreloj slanoj vodi deset minuta.
Valjušci se služe kao dodat pečenju,pirjanom mesu,a jako su ukusni i kada ih jedete sa pavlakom.
Ovako pripremljene valjuške možete i pržiti na ulju,ali ih prvo morate uvaljati u krušne mrvice.
I ovako mogu da budu dodatak mesu ili zelenoj salati.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP