petak, 17. prosinca 2010.

Kiflice

Potrebno je:
4 jaja
1/2l mlijeka
1 svježi kvasac
950g brašna
ulje
margarin
2 supene kašike šećera
2 supene kašike soli
susam





Priprema:
Jaja,šećer i so pjenasto umutite.
Mlijeko stavite da proključa i zatim ga dodate u jaja koja ste umutili.
Ostaviti smjesu od jaja i mlijeka da se malo ohladi,i onda smjesi dodati kvasac i razmutiti ga u smjesi.
Tu smjesu ostaviti da nadodje, i zatim joj dodatei brašno i izmješate i onda dodate dvije kašike ulja(možete još i staviti soli po ukusu ako volite slanije).
Tijesto podjelita na osam jednaki kuglica i svaku kuglicu rastanjite okalagijom da budu približno jednake(bilo bi poželjno da su iste veličine).
Pa po četiri složite jednu na drugu,ali prvo prve tri premazujete sa margarinom,a četvrtu rastanjit da bude što tanja.
Zatim tijesto isječete na šesnest dijelova(trouglova),i svaki dio zamotate od šireg kraja prema užem(od ove smjese dobijete 32 kiflice).
Kada ste ih zamotali ostavite ih da tako nadolaze tri sata.
Kada nadođu svaku kiflicu premažete sa žumanjcetom i pospete sa susamom,poredate ih u tepsiju i stavite u zagrijanu rernu da se peku dok ne porumene.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP