petak, 8. listopada 2010.

Domaći burek





Potrebno je:
300g brašna
1 kašika +1dl ulja
2dl vode
400g mljevenog mesa
2 glavice luka
biber
so

Priprema:
Brašno prosijete,posolite,dodate mu kašiku ulja i zamjesite tijesto sa mlakom vodom.
Tijesto treba mjesiti dok se ne odvoji od posude i od ruku,a tijesto treba da bude glatko.
Zatim tijesto treba razdvojiti na četiri  dijela i malo ih razviti oklagijom i svaki po vrhu premazati sa uljem i ostaviti da tako stoji pola sata.
Bilo bi dobro da tijesto prekrijete.
Sto prekrijete čistim stoljnjakom i pospete ga sa brašnom.
Komad tijesta stavite na sredinu stola i razvlačite ga sa rukama od sredine pa prema karajevima,ali morate voditi računa da tijesto razvlačite pažljivo da nebi puklo.
Kada razvučete krajeve tijesta odsječete i ostavite ga malo da se osuši.
Potrebno je da tijesto bude što tanje razvijeno,a možete ga razvijati i oklagijom.
Dok se tijesto suši napravite fil.
Na malo ulja propržite sitno isjeckani crveni luk,dodate mu mljeveno meso,biber,so i to sve dobro pomješate.
Kada se tijesto osuši poprskate ga toplim uljem i pospete ga do polovine sa filom,a onda ga avijete pomoču stoljnjaka.
Savijeno tijesto stavite u podmazanu tepsiju i pečete ga  u zagrijanoj rerni 1/2-3/4sata.
Kada je burek gotov poprskate ga sa malo vode i prekrijete ga krpom.

Burek možete praviti i od kupovni kora,tako što kore slažete u podmzanu tepsiju,pospete ih uljem i na njih stavljate fil,pa na fil kore,pa fil i sve tako dok neistošte fil,ali kore moraju biti zadnje.

Burek je najbolje poslužiti još dok je topal sa jogurtom ili kiselim mlijekom.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP