petak, 22. listopada 2010.

Hurmašice sa kokosom



Potrebno je:
450g brašna
120g kokos
2 jaja
150g šećera
1/2 praška za pecivi
1/4 margarina
Za sirup:
3/4kgšećera
6dcl vode

Priprema:
Margarin,jaja i šećer se pjenasto umute,zatim im se doda brašno,kokos i prašak za pecivo.
Sve se dobro pmješa i dobro se zamjesi smjesa.
Zatim od smjese se prave male loptice koje se pritisnu na rende i oblikuju se i onda se slažu u podmazanu i pobrašnjenu tepsiju.
Hurmašice se peku u zagrijanoj rerni pola sata.
Napravi se sirup od šećera i vode i kada se hurmašice ohlade preliju se vrelim sirupm.

Kranjska kobasica



Potrebno je:
7kg svinjskog mesa (bez žlipica i kože)
2kg slanine
25dkg soli
5g mljevenog bibera
2 glavice bijelog luka
10g šalitre
1/2l bijelog vina ili vode


Priprema:
Meso mora biti od stariji svinja koje su stare najmanje deset mjeseci,i koristi se meso od buta,plećke ili vrata.
 Polovicu mesa i slanine izrežete na sitne kocke,a ostalu polovicu sameljete.
Samljeveno i isjeckano meso posolite,pobiberite i pospete ga šaliterom ,doda mu se vino ili voda u kojoj se najprije kvasijo ižgnječeni bijeli luk.
To se sve dobro izgnječi i mješa se jedan sat.
Zatim ovom smjesom punite dobro oprana tanka svinjska crijeva.
Kada punite morate paziti da se crijeva pune ravnomjerno i da nebude izmedju smjese praznina.
Napunjena crijeva uvrnete prema zeljenoj veličini kobasice.
Zatim kobasice ostaviti na promaji dva dana da se osuše,pa ih tek onda staviti u pušnicu da se suše na dimu 5-8 dana.
Dok se kobasice suše treba ih povremeno okeretati da bi se ravnomjerno osušile.

Kuhana majoneza



Potrebno je:
1 jaje
2 žumanjka
1dl ulja
1/4l čiste supe
sok od 1/2 limuna
1/2 kašičice senfa
malo bibera
so

Priprema:
Jaje i dava žumanjka umutite sa uljem,čistom govedjom supom i sa sokom od limuna.
Tome dodate biber i so i dobro pomješate da se smjes sjedini.
Kada se smjesa dobro sjedini stavi se posuda sa smjesom u šerpu u koj ključa voda i zatim se smjesa mješa na pari dok se ne zgusne(nesmije zakuhati).
Zgusnutu majonezu skinete sa peći i nastavite je mješati dok se neohladi.
Kako bi majoneza bila ukusnija na kraju se doda malo senfa i ovako pripremljena majoneza se služi uz hladna mesa i ribu.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP