nedjelja, 17. listopada 2010.

Voćni sok



Potrebno je:
3 kg jabuka
2 kg krušaka
2kg mrkve
4 limuntosa
2kg šećera
voda(do  24l )

Priprema:
Voće operete,ogulite,jabuke i kruške očistite od košpica i isječete.
Svako voće posebno skuhati,a zatim ga izmiksatizajedno sa vodom u kojoj se kuhalo.
Sve sjediniti dodati do 24l vode(zavisno od gustoće smjese),zatim mu dodati šećer i limuntos i staviti ponovo da se kuha.
Kada prokuha ostaviti još četrdesetpet minuta da kuha.
Sok sipati u flaše,dobro zatvoriti i flaše staviti u deku i ostaviti tako tri dana.

Sarma




Potrebno je:
1kg kiselog kupusa
400g mljevenog mesa(pola goveđeg,pola sivinjećeg)
1 glavica luka
1 kašika brašna
4 kašike ulja
5 kašika riže
200g suhe slanine ili suhog mesa(može i bez )
malo crevene paprike
so
biber
1 jaje

Priprema:
Kupus operet,a ako je puno kiseo ili je slan stavite ga prvo malo u hladnu vodu da ostoji,i odvojite mu listove.
Deblje žile na listovima osječete,ali pazite da se list neošteti.
Na ulju poropržite sitno isjeckan luk i riž,pa im dodate meso.
Kada se to ohladi doda se jaje,so biberi sve se dobro izmješa.
Na svaki list kupusa stavite jednu kašiku ove smjese i list zavijete,a krajevi sa strana se utisnu.
Ostatak kupusa isječete na rezance i pokrijete dno šerpe.,a na njih slažete sarmu,a između sarmi stavljate slaninu ili suvo meso.
Prelijete je vrelom slanom vodom,stavite poklopac  i kuhate je jedan sat na laganoj vatri.
Kada kupus bude mekan napravite zaprškuod crvene paprike i paradajza.
To prelijete vodom i ostavite da prokuha pa sa tim zapržite sarmu i ostavite da kuha još malo.


Sarmu možete napraviti iod slatkog kupusa,lišća od grožđa,ali prvo listove morate obariti,a dalji postupak je isti kao i kod pripreme sarme od kiselog kupusa.
Kada pravite ovako sramu puno je ukusnija ako se prije služenja prelije pavlakom ili kiselim mlijekom.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP