nedjelja, 5. prosinca 2010.

Nekoliko savjeta koje treba da znamo o namjernicama

Snjeg od bjelanaca se može brže umutiti ako mu se doda nekoliko kapi vode,sok od limuna ili malo soli.
Netreba ga mutiti u aluminijskom suđu,zato što će pocrniti.

Žumanjce se može sačuvati i nekoliko dana ako ga stavite u šolju i prelijete hladnom vodom ili uljem.
Prije upotrebe vodu ili ulje treba odliti prije upotrebe.

Prašak za pecivo prije upotrebe treba posolite,pomješati sa brašnom i na kraju zajedno sa brašnom dodati tijestu,zato što prašak za pecivo nesmije doći  u dodir sa vodom.
Tijesta  koja su napravljena sa praškom nesmiju duže stajati jer prašak za pecivo.
Bademi se lakše i brže ogule ako se preliju proključalom vodom,a lješnjake kratko stavite u vruću rernu.
Zatim lješnjaka protrljamo između dlanova i ljuska će se brzo odvojiti.
Prije nego što ih počnete sjeckati i bademe i lješnjak pospite šećerom da nebi bježali ispod noža.

Grožđice prije upotrebe je potrebno očistiti o petiljki i obavezno ih treba oprati u vrućoj vodi,pa se brzo isperu nekoliko puta u hladnoj vodi i zatim ih dobro osušiti,jer su grožđice uvjek puno prljave.
Prije upotrebe(pogotovo ako se dodaju biskvitu ili tijestu koje se diže)grožđice treba uvaljati u brašno,jer će inače pasti na dno tijesta.
Grožđice su još ukusnije i daju kolaču prijatan okus ako se prije upotrebe nekoliko sati ostave da ostoje u rumu.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP