nedjelja, 1. kolovoza 2010.

Karamel pita



Kora:
-200g margarina
-2 jaja
-150g šećera
-1 dl mlijeka
-1 prašak za pecivo
-500 g brašna

Fil:
-400g šećera
-10 kašika brašna
-1 l mlijeka
-250g margarina
-1 vanili šećer

Glazura:
-100g čokolade
-4 kašike šećera
-4 kašike vode
-50g margarina
-1 kašika ulja
-malo bijele rendane čokolade

Priprema:
Kora:
Umutiti šećer i margarin,tome dodati jaja,mlijeko i na kraju brašno i prašak za pecivo.
od toga umutiti mekše tijesto i ostaviti ga da ostoji 1 sat,a zatim ga pdjeliti na šest dijelova i svaki dijo tanko razviti.
Svaku koru peći na prevrnutoj tepsiji 5 min na 200°C.

Fil:
Brašno razmutiti u pola l hladnog mlijeka tako da nebude grudvica, pa dodati ostatak mlijeka.
Na laganoj vatri polako karamelizovati šećer.
Kada se karamelizuje sklonio ga sa ringle i polako ga dodajemo u mlijeko i to kuvati na laganoj vatri dok se fil ne zgusne.
Kada se ohladi smjesi dodati margarin i vanili šećer.

Glazura:
U šerpu sjediniti čokoladu šećer vodu i margarin i kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Kada je gotava skinuti je sa peći i dodati joj ulje da bi bila glatka.

Staviti koru pa je nafilovati filom, tako sve do šeste kore, a na nju če te preliti glazuru.
Ostaviti da se hladi 24h.

Tulumbe



Potrebno je:
Tijesto:
-1 šolja vode
-1 šolja mlijeka
-1 šolja ulja
-2 šolje brašna
-1 prašak za pecivo
-5 jaja
-1/2l ulja(za pržiti)

Sirup:
-1kg šećera
-700 ml vode
-1 limun
-1 vanilin šećer

Priprema:
U šerpu stavimo po jednu šolju vode,ulja i mlijekai to ostavimo da provri.
Kada smjesa provri dodamo joj dvije šolje brašna i prašak za pecivo,sve se dobro sjedini i ostavi se smjesa da se dobro ohladi.
Kada se ohladi dodati joj jedno po jedno jaje i smjesu sjediniti.
Ovom smjesom punimo špricu za tulumbe i istišćemo ih u vrelo ulje da se prže.
Sirup kuvamo od šećera ,vode, limuna i vanili šećera 10min i njime prelijomo gotove tulumbe.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP