subota, 27. studenoga 2010.

Torta sa narandžom

Potrebno je:
1 narandža

Za koru:
10 bjelanaca
300g isjeckanih badema
300g šećera
Za fil:

250g margarina
100g isjeckanih badema
250g šećera
1 kašika gustina


Priprema:
Bjelanca umutim u čvrst snjeg,dodamo  im  šećer,300g isjeckanih badema i sitni izrendanu koru narandže.
Sve dobro pomješamo i tijesto istresete u tepsju koja je obložena papirom i koru pečete 15 min na 180°C.
Umutimo žumanjca sa šećerom,zatim im dodamo sok od narandže i gustin.
Sve to dobro promješamo i stavimo na paru da se kuha,i kada postane dovoljno  gusta sklonimo je sa pare.
Ostavimo kremu da se ohladi i u ohlađenu dodajemo margarin i sve to izmješamo sa mikserom.
Na karaju u kremu dodamo 100g isjeckanih badema i dobro izmješamo.
Koru presječemo na tri dijela i na stavimo prvu koru,pa na nju fil,zatim preko njega stavimo drugu koru i na nju stavimo fil,
Na kraju stavimo trću koru i onda cijelu tortu premažemo filom.
Tortu ukrasimo čokoladnim prelivom i isjeckanim bademima.

Mjesto badema možete staviti orahe.

Torta Arabija

Potrebno je:
10 jaja
250g isjeckanih suvih smokvi
20 kašika šećera
2 kašike brašna
100g mljevenih badema
200g isjeckanih oraha
200g čokolade
250g margarina
500ml slatke pavlake

Priprema:
Odvojimo bjelanca od žumanjaca, i mikserom umutimo bjelanca u koja smo dodali 10 kašika šećera.
Smjesi od bjelanaca dodamo isjeckane orahe,brašno,isjeckane smokve i mljevene bademe.
Ovo dobo izmutimo mikserom da se sastojci sjedine i smjesu izlijete u tepsiju koju ste obložili papirom.
Koru pečete 25 min na 180°C.
Žumanjca umutimo sa 10 kašika šećera, i tako umućena žumanjca stavimo na paru i dodamo 100 čoklade.
Kada krema dobije gustinu skloni se sa pare  i ostavi se u zamrzivač da se ohladi i stegne.
Kada se ohlade u nju dodamo margarin i dobro izmutimo mikserom.
Preostalu čokoladu istopimo na pari,a zatim jedanu tacnu obložimo papirom,i čokoladu sipamo u špricu i na tacni crtamo čokoladne oblike i kada završite ostavite ih da se ohlade i stegnu.
Koru presječem na tri jednaka dijela,pa stavimo prvu koru i nju premažemo filom,zatim stavimo drugu koru i nju isto premažemo filom i na njega stavimo treću koru.
Umutimo slatku pavlaku i sa njom premažemo čitavu tortu,i sa ostatkom šlag ukrasimo gornju površinu i strane torte.
Zatim na tortu poslažete  čokoladene oblike po želji.

Američke kocke

Potrebno je:

I kora:
6 jaja
7 kašika šećera
10 kašika mljevenih oraha
30g kokosa
40g brašna
pola praška za pecivo

II kora:
6 jaja
4 kašike šećera
2 pudinga od jagode
pola praška za pecivo


Fil:
500ml mlijeka
200g šećera
5 kašika brašna
250g margarina

Preliv:150g čokolade za kuhanje

Priprema:
Za prvu koru prvo odvojimo bjelanca od žumanjaca i zatim bjelanca umutimo sa šećerom.
Kada se napravi šlag dodamao žumanjca, i dok se to mješa postepeno se dodaju orasi,brašno i kokos i na kraju pola praška za pecivo.
Mješati sve dok se tijesto nesjedini,zatim ga prespemo u tepsiju koja je obložena papirom i pečete 15 min na 180°C.
I za drugu koru se odvoje bjelanca od žumanjaca i bjelanca se umute sa šećerom.
Zatim im dodamo žumanjca,kada se sve umješa posteeno se dodaje puding i pola praška za pecivo.
Sve sastojke sjediniti i isto prelit u tepsiju obloženu papirom i peći 15 min na 180°C.
Fil napravimo tako što u šerpu naspete mlijeko i dodate mu šećer  i stavite na peć.
Neprestano mješate i u to dodajete brašno koje ste prije toga rastopili u malo mlijeka.
Kada smjesa postane dovoljno gusta sklonite je sa peći i ostavite da se ohladi.
U ohladjenu smjesu dodate margarin i sve to mutite mikserom da se masa sjedini.
Fil stavimo na prvu koru,zatim na  njega stavimo drugu koru pa i preko nje stavimo fil.
Napravite glazuru od čokolade koju istopite na pari i ostavite da se malo ohladi i zatim ga prelijete po kolaču.
Kolač isečete na kocke ukrasite po želji i služite.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP