subota, 11. prosinca 2010.

Čaše za vino




Zemlje koje su bogate vinskom kulturom imaju veliki značaj kod biranja čaša za vino.
Izražaj kvaliteta vina koje je posluženo zavisi od oblika i sastava čaše.
Vino se služi u čašama koje su ravne i imaju tanko i bezbojno staklo.
Oblik čaše bi trebao da bude takav da bi omogućio lakše uzimanje čaše u ruke.
Čaše koje imaju kratak vrat se koriste za crna vina,a koje imaju dug koriste se za bijela vina,pjenušava i desertna vina.
Kada se poslužuje kvaliteno ili visoko kvalitetno vino,čaše ne treba puniti do vrha,već se puni 1/3 zapremine čaše,a malo više od pola čaše kada se služe jaka i aromatična vina.
Ako se bilo koja čaša za vino pilikom nazdravljanja drži za tijelo,a ne za dršku,tada se ostavlja loš utisak kod ljudi koji dobro poznaju vino.

Slane ružice


Potrebno je:
500g brašna
250ml mlijeka
1 kvasac
1 kašičica šećera
malo soli
3 žumanjaka
1 jaje
125g margarina
250g šunke
200g sira(edamer,gauda,kačkavalj)
4 kašike ulja

Priprema:
Napravite tijesto od brašna,mlijeka,kvasca,žumanjaka,soli i šećera.
Sve dobro umjesite i ostavite da nadođe.
Kada je nadošlo,razvijete ga,premažete margarinom i na njega poredate šunku i sir.
Umotate to u rolat,isječete na1,5cm razmaka,poredate u tepsiju,premažete jajetom i pečete sve dok tijesto neporumeni.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP