utorak, 10. kolovoza 2010.

Salnjaci











Potrebno je:
1 kg brašna
1/2 kg sala
2 čaše bijelog vina(ako nema može i mlijeko,vinjak,konjak ili rakija)
2 kašike šećera
na vrh noža soli
kora od 1 limuna
5 žumanjaka

Priprema:
Salo oćistiti od žlipica,samljeti i ostaviti da ostoji.
Žumanjca umutiti sa šećerom,dodati so i limun izmješati,zatim dodati brašno i bijelo vino i dobro zamjesiti(treba paziti da tijesto ne bude puno tvrdo,zato brašno terba dodavati postepeno).
Ostatak brašna zamjesite sa salom.
Tijesto koje je zamješeno sa vinom razviti,zatim razviti tijesto koje je napravljeno sa salom da bude iste veličine kao i prvo i stavite ga prko prvoga tijesta.
Zatim lijevu stranu tijesta prebacite do polovine,zatim preko nje prebacite desnu stranu tijesta,isto to uradite i sa donjom i gornjom stranom.
Ostaviti neko vreme da stoji na hladnom mjestu,zatim ga razvijete,ponovite sve kao prvi put i ponovo ostavite da stoji neko vreme(ovo treba ponoviti četiri puta).
Posljednji put tijesto se razvije,isječe se nožem na četvrtaste komade,na svaki komad se stavi malo pekmeza(najbolje od šljiva,a može i drugi),poklopi se i reda se u tepsiju.
Kiflice peći na 250°C da porumene i da se izlistaju,kada su gotove pospete ih šećerom u prahu.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP