subota, 21. kolovoza 2010.

Krofne












Potrebno je:
500g brašna
2 žumanceta
4dl mlijeka(može i 2dl vode,2dl mlijeka)
20g kvasca
malo soli
50 g šećera

Priprema:
Sve ove sastojke sastaviti i zamjesiti tijesto.
Ostaviti tijesto 1 sat da nadođe,razviti ga i vaditi krofne sa modlama.
Krofne ostaviti još jednom da nadođu i zatim ih pržiti na vrućem ulju.
Vaditi ih na papir da upije masnoću i ukrasiti ih po želji(može šećerom u prahu,čokoladnim mrvicama.šarenim mrvicama,rastopljenom čokoladom),a možete ih i puniti sa eurokremom ili marmaladom.
Služiti tople.

Lazanje sa morskim plodovima














Potrbno je:
1 pakovanje lazanja
1 velika kašika margarina
1 crveni luk
250g krem  sira
500g sremskog sira
1 jaje
1 mala kašika lista bosioka
so
biber
3dl krem supe od pečurki
1dl mlijeka
1dl bijelog vina
150g morskih račića(isjeckani na listiće)
500g kuvanih škampi
1/2 šolje parmezana
1/2 šolje chedder sira

Priprema:
Na margarinu izdinstati sitno isjeckani crveni luk da omekša.
Skloniti sa peći doda krem sir,sremski sir,jaje,bosiljak,so i biber po želji i to sve dobro pomješati.
U posebno posudi pomješati krem supu od pečurki,mlijeko,bjelo vino,isitnjene morske račiće i škampe.
Staviti u dublju šerpu 5l vode,prokuhati je i u nju ubaciti lazanje i kuvati 5 min.
Zatim lazanje procjediti i isprati hladnom vodom.
Tepsiju premazati uljem i na dno poredati lazanje,i preko toga staviti 1/3 smjese od sira i preko nje 1/3 smjese sa morskim plodovima.
To ponoviti još dva puta,tako da zadnji sloj bude smjesa od morski plodova.
Preko toga posuti chedder sir i izrendani parmezan.
Zagrijati rernu na 175°C i peći 45 minuta.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP