srijeda, 9. ožujka 2011.

Punjena piletina



Potrebno je:

1kg bijelog mesa
250g pečurki
1 kriška hljeba
malo mlijeka
2 skuhana jajeta
peršun
malo slanine
 tvrdi sir
so
biber

Priprema:

Pečurke operete i sitno ih isjeckate,pa ih pomješate sa kriškom hljeba(koju ste natopili u mlijeku),isjeckanim skuvanim jajima,sitno isjeckanim peršunom,Sitno isjeckanom slaninom(može i šunka),na kocke isječenim sirom(kačkavalj,edamer,gauda..).
To sve posolite i pobiberite po ukusu i sve dobro izmješate.
Bijelo meso razviti,pa ga filovati sa ovom smjesom,urolati ga i uvijeti ga sa kooncem ili zatvoriti sa čačkalicama(da se neraspadne dok se bude peklo).
Pripremljeno meso premažete sa uljem,stavite ga u tepsiju,u nju naspete malo vode,prekrijete je sa folijom i stavite je u rernu  da se peče.
Kada je pečeno,ostavite ga da se malo ohladi i izrežete ga na šnite.
Ovo možete da poslužite samo sa nekim umakom ili možete da ga servirate sa dinstanom rižom,kroketima od krompira,obarenim krompirom,pireom itd.

Kiselo mlijeko


Da bi ukiseli  domaće mlijeko,potrebna vam je jedna malo veća posuda i mlijeko(1,2,3..5l).
Za kiselit mlijeko,isključivo se mora koristiti domaće mlijeko,zato što je iz mlijeka u tetrapaku je izvučena sva masnoća i neće vam uspjeti.
Količinu mlijeka koju želite da ukiselite,saspete u dublju posudu,prekrijete je sa poklopcom,krpom ili sl. da ne ulazi prašina i ostavite mlijeko na toplom par dana da se ukiseli.
Za jednu litru mlijeka je potrbno oko dva dana da se ukiseli,zavisno od temperature sobe u kojoj se nalazi,ako je toplije može i brže.
Kada se mlijeko ukiseli,kajmak skinete u teglu,a  njega možete da pijete ili da od njega napravite sir.
Mlijeko vam se ispalti kiseliti,zato što od njega dobijete i kajmak i jogurt,a možete napraviti i sir,pa vam onda ostaje surutka,koja je veoma zdrava i koja pomaže u čišćenju kamenja iz bubrega.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP