ponedjeljak, 13. rujna 2010.

Brzo ukiseljeni kupus











Potrebno je:
1 kg kupusa
2 dl ocata
20dag šećera
3 lista lovora
6l vode

Priprema:
Kupus očistite,narežete ga ili izrendate i pospete ga sa jednom kašikom soli.
Kada malo ostoji ocjedite ga i stavite ga u bure.
Pomješate ocat sa vodom,dodate mu šećer i lovorov list i skuvate ga.
Ovom smjesom prelijete kupus i zatvorite bure.
Ovako pripremljen kupus je spreman za šest dana i može se koristiti.

Liker od višanja















Potrebno je:
1,5kg višanja
1l šljivovice
1 kg šećera
1 štapić vanilije
malo cimeta
nekoliko klinčića
malo limunove kore
1l vode

Priprema:
Višnje operete ,slažete ih u teglu,preko svakog reda višanja pospete šećera i dodajete cimet,klinčiće,malo vanilije i limunovu koru.
To sve prelijete rakijom koju ste predhodno pomješali sa vodom.
Ovako pripremljene višnje ostavite šest sedmica na suncu,ponekada ih malo protresete.
Nakon toga ih procjedite i liker sipate u flaše.u flaše.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP