Pita od sira(sirnica)
Potrebno je:
Za tijesto:
300g brašna
1 kašika ulja(ili rastopljene masti)
so
200ml vode
Za nadjev:
400g mladog sira(kravljeg)
4 jaja
100ml kisele pavlake
100ml ulja(za zamašćivanje kora i tepsije)
Priprema:
Tijesto:
Brašno prosijete,posolite ga dodate mu kaiku ulja i sa mlakom vodom zamjesite tijesto.
Tijesto trebate mjesiti dok se nepočne odvajati od posude u kojoj mjesite i od ruke,i ono treba da bude potpuno glatko.
Podjelite ga na četiri dijela,po vrhu ih pomastite sa uljem i ostavite da ostoji pola sata.
Tijesto možete da pokrijete sa čistom krpom.
Nadjev:
Sir dobro izgnječite sa viljuškom,dodate mu jaja i pavlaku i dobro izmješate,posolite po ukusu.
Ako vam je sir kiseo i gorak dodate jednu kašikicu griza(možete i mlijeka).
Tijesto rezvijete,poprskate ga sa malo ulja,pospete ga sa filom,savijete jufku i stavlajte je u podmazanu tepsiju.
Ako vam je jufka velika prepolovite je po sredini i onda je savijate.
Kada ste napuni tepsiju pitu poprsakate sa uljem isječete je na željene komade u pečete je 1/2h do 3/4h.
Pred sami kraj pitu izvadite iz rerne premažete je sa malo maslaca(da bi okolo bila ukusnija i malo hrskavija,a ne pretvrda),pa je vratite u rernu na još koji minut.
Zatim je ponovo izvadite prelijete je sa mlijekom i ostavite još dve minute u rerni.
Ovu pitu kada je gotova možete da premažete sa pavlakom.
Ovim filom možete da napravite i pitu od kupovnih kora.
Za tijesto:
300g brašna
1 kašika ulja(ili rastopljene masti)
so
200ml vode
Za nadjev:
400g mladog sira(kravljeg)
4 jaja
100ml kisele pavlake
100ml ulja(za zamašćivanje kora i tepsije)
Priprema:
Tijesto:
Brašno prosijete,posolite ga dodate mu kaiku ulja i sa mlakom vodom zamjesite tijesto.
Tijesto trebate mjesiti dok se nepočne odvajati od posude u kojoj mjesite i od ruke,i ono treba da bude potpuno glatko.
Podjelite ga na četiri dijela,po vrhu ih pomastite sa uljem i ostavite da ostoji pola sata.
Tijesto možete da pokrijete sa čistom krpom.
Nadjev:
Sir dobro izgnječite sa viljuškom,dodate mu jaja i pavlaku i dobro izmješate,posolite po ukusu.
Ako vam je sir kiseo i gorak dodate jednu kašikicu griza(možete i mlijeka).
Tijesto rezvijete,poprskate ga sa malo ulja,pospete ga sa filom,savijete jufku i stavlajte je u podmazanu tepsiju.
Ako vam je jufka velika prepolovite je po sredini i onda je savijate.
Kada ste napuni tepsiju pitu poprsakate sa uljem isječete je na željene komade u pečete je 1/2h do 3/4h.
Pred sami kraj pitu izvadite iz rerne premažete je sa malo maslaca(da bi okolo bila ukusnija i malo hrskavija,a ne pretvrda),pa je vratite u rernu na još koji minut.
Zatim je ponovo izvadite prelijete je sa mlijekom i ostavite još dve minute u rerni.
Ovu pitu kada je gotova možete da premažete sa pavlakom.
Ovim filom možete da napravite i pitu od kupovnih kora.