subota, 26. veljače 2011.

Krem supa od špargli



Potrebno je:
1/2kg špargli
malo ulja
1 mala pavlaka
1 jaje
list od peršuna
biber
so

Priprema:
U malo vode kuhate špargle petnaest minuta,izvadite ih iz vode,pa ih ispasirate.
Dodate im isjeckani peršun posolite i pobiberite po ukusu,pa im dodate vodu u kojoj su se kuhale i još pola litre vode i malo ulja.
Zatim supu kuhate još pet minuta.
U supu prije služenja dodate pavlaku koju ste razmutili sa žumanjcetom.
Supu ukrasite tako što je pospete sa isjeckanim peršunom ili je ukrasite sa čitavim šparglama.

Meksičko pikantno jelo

Potrebno je:
400g graha
1 šolja kukuruza
4 lista kelja
400g paradajza
1 veća zelena paprika
1 tikvica
8 slatkih zelenih fafarona
1/4 šolje očišćenih špica
1 crveni luk
4 čena bijelog luka
1 kašika čilija (u prahu)
1/2l bujona od povrća
200ml vode
1 kašičica origana
1/2 kašičice kima u prahu
1 kašičica vegete
peršun
so
biber

Priprema:
Grah i kukuruz skuhate,ili ih možete uzeti iz konzerve.
Jednu kašiku bujona ugrijete u šerpi i dodate sitno isjeckani luk(crvrni i bijeli) i isjeckanu zelenu papriku i ostavite da se dinsta uz stalno mješanje pet minuta.
Zatim dodate čili i ostatak bujona,pa dodate paradajz,tikvicu i listove kelja,ali ste sve to prije isjeckali,pa kuvate još deset minuta.
Dodate smjesi fafarone grah i kukuruz (koji ste skuhali),origano kim i vegetu,sve promješati i ostaviti da prokuha,pa ga kuhate još petnaest minuta,a po potrebi dodavati vode.
Peršun sitno isjeckati,pa ga sa špicama dodatie smjesi,posolite i pobiberite po ukusu.
Ko voli pikantnije,umjesto slatkih fafarona stavi ljute.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP