četvrtak, 15. srpnja 2010.

Lisičarke na najbolji način




Sastojci:

0,5kg očišćenih lisičarki
prstohvat soli
1 kašika maslaca
1l mljeka
peršun
biber
2 supene kašike brašna

Priprema:

Lisičarke stavite u dublju tavu u kojoj se otopio maslac i dinstajte oko 5 min kada
puste sok počnite da doljevate mljeko oko 100ml ispočetka,kada se to izdinsta(nivo mljeka se smanji) opet dolite mljeka sad moze i više i 300ml i dinstajte i ponovite postupak dok vam ne ostane oko 300ml mljeka u pakovanju,tada dolite preostalo mljeko,sol,malo bibera,peršun,2 kašike brašna,kad smjesa počne da dobija na gustini skinite sa vatre i posluzite toplo.

Tijesto za picu-oridzinal



Sastojci:

500g brasna(bjelog)
200ml mljeka
prstohvat soli
50ml ulja
1 kasika supena kvasca
2 kafene kasike šećera
vode po potrebi




Brašnu prvo dodati sol i sve dobro izmješati,u sredini napraviti udubljenje dodati kvasac
rastopljen u malo mljeka(toplog) sećera i sa kasičicom brasna,dodati ulje i mljeko(toplo)
i zamesiti tjesto,takodje dodavati vodu(mlaku) u smjesu,tjesto ne treba da bude ni
premekano ni pretvrdo onako kako vam se učini da je najljepše,sto duže tjesto mjesite
bolje će da ispadne ali oko 15min je sasvim dovoljno.
Tjesto prekrite krpom i ostavite da nadodje otprilike 40min.Posle toga opet premjesite
tjesto i razvaljajte ga na debljinu 1cm.
O filu necemo ni da pisemo jer to možete sami proizvoljno da odaberete ali ja
preferiram "Kamp Kobasicu" od Neoplante i crveni Edamer sir.

Orginal piroge s krompirom



Testo:
450 g brašna
300 ml tople vode
1 kašičica soli


Fil:
½ kg krompira
2 veće glavice crvenog luka
100 g mladog sira
1 čajna kašičica soli

Prosejanom brašnu dodati so i 150ml vode.To zajedno mješati i kada nestane tečnosti, postepeno dodati ostalu vodu. Testo mesiti rukom oko 10 min i ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi oko 20 min. Premesiti testo, kidati male loptice . Svaku kuglicu razviti u krug debljine 7-8cm. Skuhati krompir,pa ga izgnječiti u pire.Zatim mu dodati maladi sir i dobro izmješati.Na sredinu svakog kruga staviti po kašiku pripremljenog fila. Preklopiti testo, pritisnuti malo rukom ili viljuškom. Pripremljene piroge stavljati u proključalu vodu (staviti malo soli) i kuvati dok ne isplivaju na površinu.U tavi ispržiti crveni luk i poslužiti ga uz piroge,po želji možete poslužiti i pavlaku.

Zapečene aromatične bukovače


Sastojci:
-nekoliko većih bukovača
-veza peršuna
-2 struka praziluka
-200gr fete
-maslac
-veza mirođije
Oprane i osušene bukovače poslagati u tepsiju,svaku psuti isjeckanim peršunom,mirođijom i prazilukom.Zatim na svaku staviti komad maslaca i nekoliko kockica fete.Peći nekoliko minuta u zagrijanoj rerni dok se na siru ne napravi korica.

Rafaelo kocke


  • 6 bjelanjaka
  • 250gr šećera
  • 100gr brašna
  • 150gr kokosa
  • 3 dcl mlijeka
  • 6 žumanjka
  • 4 kašike brašna
  • 250g šećera
Napraviti snijeg od 6 bjelanjka.Zatim u to polako dodavati šećer, brašno, i na kraju kokos.
Koru sasuti u širu tepsiju i peći na 150°C 20minuta.
Kuhati kremu od 3dcl mlijeka,6 žumanjaka,4kašike brašna,25og šećera da se zgusne.Kada se ohladi dodati 250g margarKoru premazati kremom i posuti kokosom.

Zapečeno bijelo meso


Sastojci:
1 veći pileći file
4 jaja
300g brašna
1/2 kašičice šećera
puna kašičica soli
ulje
malo mlijeka
malo vode
malo vegete
2 kašike pavlake

Od jaja,brašna,ulja,soli,šećera,mlijeka vode napraviti smjesu malo gušću za palačinke.Tijesto naliti u dublju tepsiju.Pileći file isjeći na šnicle i psuti vegetom.Meso poredati u tepsiju,prekriti folijom i peći oko pola sata u zagrijanoj rerni na 250°C.Zatim skinuti foliju,zaliti dobro umućenom pavlakom i peći još pola sata bez folije.

Pijana pastrmka


Sastojci za 4 osobe

4 pastrmke
1 glavica
luka
2 kašike limunovog soka
200 ml bijelog vina
1 vezica peršina
100 g stabljike celera

biber
1 kašika vegete
2 kašike ulja

Za posipavanje:

1. kašika nasjeckanog peršina

Svježe i očišćene pastrmke operite pod mlazom hladne vode, ocijedite i osušite papirnim ubrusom ili krpom.

Pospite ih Vegetom, biberom, a unutrašnjost napunite polovicom količine celera i grančicama peršuna.
Na zagrijanom ulju kratko prepržite luk narezan na ploške, dodajte preostali nasjeckani celer, kratko dinstajte i stavite u vatrostalnu posudu. Po luku i celeru položite pastrmke, prelijte sokom od limuna i bijelim vinom.
Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.

Bešamel umak originalni recept


Ugrijemo tavu i na 35 g zagrijanog maslaca kratko proprzimo 30 g običnog brasna te napravimo malo svjetliju zaprsku, a zatim stalno mijesajuci preliti sa 6 dcl hladnog mlijeka. Pustite da umak provri pa onda dodate 1/2 glavice sitno isjeckanog crnog luka, manji lovorov list, karanfilić i malo nastruganog muskatnog oraščića, a zatim kuvati na malo tišoj vatri pazeci da vam ne zagori. Na kraju je umak potrebno propasirati kroz sito.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP