subota, 17. srpnja 2010.

Pijani šaran


Potrebno je:
-1 kg očišćenog šarana
-so,biber
-3dcl bijelog vina
-1kg krompira
-400g riže
-1 veći crveni luk(ili 2 manja)
-nekoliko čenova bijelog luka
-vegeta

Priprema:
Šarana operet,isječete po dužini,i pobiberite ga ,posolite okoloo i u unutra i ostavite da ostoji sat-dva da ostoji.
Krompir i creveni luk isjeći na kolutove u staviti ih u pouljenu tepsiju.
Tome dodati opranu ne skuvanu rižu.
Kako budete slagali svaki red malo povegetiti,pobiberiti i staviti malo lovorovog lista.
U to sve nasuti duplu kolčinu vode od smjese.
Na to sve stavite šarana i ubacite u zagrejanu rernu i peći na 200°C.
Kada voda uvri dodajte 3 dcl bijelog vina i ostaviti u rerni još dvadeset minuta.

Torta od mandarina


Kora:
-4 jaja
-prstohvat soli
-100g šećera
-100g brašna
-75g gustina
-2 kašike praška ze pecivo
-naribana kora limuna



Krema:
-600g mandarina(može i narandže)
-150g marmalade od marelice
-3 čaše slatke pavlake
-2 vanili šećera
-25g pistaća
-2 kremfiksa


Bjelanca odvojiti od žumanjaka.
Bjelancima dodate 4 kašike hladne vode,pa ulupate čvrst snjeg.
Tome polako dodajete 100g šećera
Kada se sjedini dodajete jedno po jedno žumanjce.
U to dodati 100g brašna koje je predhodno pomješano sa 75g gustina i 2 kašike praška za pecivo.
Na kraju dodati izrendanu limunovu koru.
Tijesto izlijete u tepsiju i pečete 25min na 175°C.
Kada je gotova ostavite je da se ohladi, i posle je presjecite na dva dijela.
Mandarine(narandže)ogulite i skinete svu bijelu kožicu.
3 čaše pavlake čvrsto ulupate sa 2 vanili šećera.
Zatim ga podjelite na dva dijela.
U obadva dijela stavite kremfiks.
Odvojite 11 kriški mandarina(Narandži)za ukrašavanje.
U pvi dio stavite preostale mandarine(narandže)i dobro izmješate.
Stavite prvu koru premažete je marmaladom,pa odozgo stavite prvi dio.
Preko toga stavite drugu koru,a preko nje drugi dio šlaga.
Tortu premazati i sa strane šlagom.
Ukrasiti je mandrinama i usitnjenim pistaćima.

petak, 16. srpnja 2010.

Jogurt kocke



Kora:
-6 jaja
-6 kašika šećera
-6 kašika brašna
-1 kašika kakaa

Krema:
-2 mala jogurta
-2 dl mlijeka
-2 kjesice šlag pjene
-3 dl slatke pavlake
-6 kašika želatina u prahu
-100g šećera

Odvojiti žumanjak od bjelanjka.
Bjelanjak umutiti u snjeg,zatim postepeno dodavati jedan po jedan žumanjak.
U to dodati šećer i dobro izmješati.
Postepeno dodavati brašno,koje smo predhodno pomješali sa kakaom.
Koru izliti u dublju podmazanu tepsiju i ispeći na umjerenoj temperaturi.od13-15 min.
Koru provjeravati čačkalicom da li je pečena.
Kada se kora ohladi presjeći je na dva dijela.
U dublju posudu sasuti šlag pjenu,staviti 100g šećera i 2dl mlijeka,to polagano mješati da se smjesa sjedini.
Kada se sjedini dodati joj 3dl slatke pavlake i 2 jogurta.
U psebnoj psudi otopiti želatin sa vodom.
Kada je smjesa skoro gotova dodati joj otopljeni želatin i mješati lagano da se sve to sjedini.
Kada je sve spremno prvu koru staviti na oblatinu,pa na koru nanjeti deblji sloj kreme.
Kremu prekriti drugom korom i preko nje staviti tanji sloj kreme.
Ovo možete ukrasiti po želji čokoladnim mrvicama,šarenim mrvicama,a možete i raznovrsnim voćem(banane,maline,jagode,narandža)

Rafaelo kuglice



25dag šećera
40dag mlijeka u prahu
20dag maslaca
30dag kokosova brašna
10dag lješnika

Šećer prokuhajte sa 2 dl vde,maknite sa peći pa mješajući pomalo dodajte 20dag kokosova brašna,mlijeko u prahu i maslac.
Smjesu ostavite u frižider sat vremena(po potrebi može i duže).
Oblikujte kuglice tako da im u sredinu utisnete cijeli lješnjak.
Uvaljajte ih u kokosovo brašno i poslužite.

Pileća prsa sa gljivama



-1 veći pileci file
-1 veća glavica luka
-2-3 čena bijelog luka
-250g šampinjona
-2 velike kašike kisele pavlake
-500ml vrhnja za kuvanje
-malo peršuna

U dubljoj posudi malo propržiti crveni luk.Dodati mu na kockice isjeckan pileći file i to dinstati na umjerenoj vatri.Kad je piletina pri karaju dodati joj šampinjone i sitno isjeckani bijeli luk.Ostaviti sve zajedno da se dinsta.Pred sami kraj dodati 2 kašike pavlake i izmješati,zatim dodati vrhnje za kuhanje i peršunov list.Ostaviti još nekoliko minuta dok vrhnje nepočne da kuva.

Uz ovo možete da poslužite makarone,špagete ili pire od krompira.

Liker od čokolade



-1/2l mlijeka
-500g šećera
-180g čokolade
-200ml rakije

Mlijeko,čokoladu i šećer skuhati.Kada se ohladi mikserom izmješati dodavajući rakiju.

Umak od kiselih krastavaca



-3 kisela krastavca
-3kašike ulja(može i istopljena mast)
-3 kašoke brašna
-3 kašike kisele pavlake
-1/2l vode
-1/2 glavice luka
-peršunov list
-biber,so

Napraviti svijtlu zapršku i na njoj ispržiti sitno sjeckani luk.Zaprška se zalije hladnom vodom,dodaju se sitno isjeckani krastavci i isjeckani peršunov list.Pobiberiti i ostaviti da kuha.Kada je gotov posoli se i začini kiselom pavlakom.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP