subota, 21. kolovoza 2010.

Lazanje sa morskim plodovima














Potrbno je:
1 pakovanje lazanja
1 velika kašika margarina
1 crveni luk
250g krem  sira
500g sremskog sira
1 jaje
1 mala kašika lista bosioka
so
biber
3dl krem supe od pečurki
1dl mlijeka
1dl bijelog vina
150g morskih račića(isjeckani na listiće)
500g kuvanih škampi
1/2 šolje parmezana
1/2 šolje chedder sira

Priprema:
Na margarinu izdinstati sitno isjeckani crveni luk da omekša.
Skloniti sa peći doda krem sir,sremski sir,jaje,bosiljak,so i biber po želji i to sve dobro pomješati.
U posebno posudi pomješati krem supu od pečurki,mlijeko,bjelo vino,isitnjene morske račiće i škampe.
Staviti u dublju šerpu 5l vode,prokuhati je i u nju ubaciti lazanje i kuvati 5 min.
Zatim lazanje procjediti i isprati hladnom vodom.
Tepsiju premazati uljem i na dno poredati lazanje,i preko toga staviti 1/3 smjese od sira i preko nje 1/3 smjese sa morskim plodovima.
To ponoviti još dva puta,tako da zadnji sloj bude smjesa od morski plodova.
Preko toga posuti chedder sir i izrendani parmezan.
Zagrijati rernu na 175°C i peći 45 minuta.

srijeda, 18. kolovoza 2010.

Musaka od špinata












Potrebno je:
500g krompira
500g špinata
200g fete
1 crveni luk
so
vegeta
prezle
1 čen bijelog lika
150g kačkavalja
2dl jogurta
1dl pavlake
3 jaja

Priprema:
Krompir skuvati zajedno sa ljuskom,kada je skuvan ogulite ga i isječete na kolutove.
Crveni luk sitno isjeckate dodate ga špinatu i zajedno propržite na malo ulja.
Skloniti ih sa peći dodati prezlu i fetu isjeckanu na kockice.
Posoliti i povegetiti po želji.
U podmazanu tepsiju stavljate red kromira,pa red špinata i postupak ponavljati dok vam ne nestane materijala.
Umutita jaja,pavlaku i jogurt i polijete po musaki.
Peći dok neporumeni,onda ga posuti rendanim kačkavaljom i peći još pet minuta.

Bijeli berg










Potrebno je:
300g plazme
1 puding od vanilije
100g margarina
600ml mlijeka + 100ml za natapanje
4 kašike šećera
1 kašika gustina
1 jaje
2 šlaga

Priprema:
Puding sipati u dublju posudu,doddati mu jaje,kašiku gustina i smjesu izmješati sa 100ml mlijeka.
Ostatak mlijeka tj.500ml skuvati i u njega polako dodavati smjesu od pudinga,i to neprestano mješati četiri minute.
Skloniti sa peći i ostaviti da se ohladi.
Kada se smjesa ohladi dodati joj margarin i dobro pomješati da se smjesa sjedini.
Plazmu natapati u mlijeko da malo omekša,pa je slagati na tacnu sledećim redosledom:
I red: četiri plazme u dužinu,četiri u širinu pa na njih staviti smjesu od pudinga
II red:četiri plazme u dužinu,tri u širinu pa puding
III red:četiri u dužinu dvije u širinu,pa puding
IV red:četri u dužinu,jednu u širinu pa nanjeti ostatak pudinga.
Premazati sa šlagom i po želji premazati čokoladnim mrvicama.

subota, 14. kolovoza 2010.

Paradajz čorba












Potrebno je:
2kg zrelog paradajza
2 kašike kečapa
100g maslaca
kašičica maslinovog ulja
1/2 glavice crevenog luka
4 čena bijelog luka
šaka svježeg bosiljka
1/2l mlijeka
225ml slatke pavlake
so
biber
nekoliko stabljika celera

Priprema:
Iz paradajiza izvaditi sjemenke,pa ga sitnoisjeckat i ostaviti da se ocjedi višak tečnosti.
Istopite 50g maslaca,dodate mu maslinovo ulje,zat na tome propržite sitno isjeckani crveni luk i propasirani bijeli luk.
Dodate paradajz,kečap,krupno isječene stabljike celera,isjeckan bosiljak i kuvajte dok trećina tečnosti neispari.
Gotovo dobro propasirate dodate mlijeko i ponovo stavite da provri.
prije serviranja stavite pavlaku,posolite po želji i pobiberite svježe mljevenim biberom.

srijeda, 11. kolovoza 2010.

Salata od praziluka










Potrebno je:
2 praziluka
1 čaša kisele pavlake
so

Priprema:
Praziluk sitno isjeckati,posoliti,pa rukom izgnječiti i ostaviti da ostoji.
Ocjediti praziluk i preliti pavlakom.

utorak, 10. kolovoza 2010.

Salnjaci











Potrebno je:
1 kg brašna
1/2 kg sala
2 čaše bijelog vina(ako nema može i mlijeko,vinjak,konjak ili rakija)
2 kašike šećera
na vrh noža soli
kora od 1 limuna
5 žumanjaka

Priprema:
Salo oćistiti od žlipica,samljeti i ostaviti da ostoji.
Žumanjca umutiti sa šećerom,dodati so i limun izmješati,zatim dodati brašno i bijelo vino i dobro zamjesiti(treba paziti da tijesto ne bude puno tvrdo,zato brašno terba dodavati postepeno).
Ostatak brašna zamjesite sa salom.
Tijesto koje je zamješeno sa vinom razviti,zatim razviti tijesto koje je napravljeno sa salom da bude iste veličine kao i prvo i stavite ga prko prvoga tijesta.
Zatim lijevu stranu tijesta prebacite do polovine,zatim preko nje prebacite desnu stranu tijesta,isto to uradite i sa donjom i gornjom stranom.
Ostaviti neko vreme da stoji na hladnom mjestu,zatim ga razvijete,ponovite sve kao prvi put i ponovo ostavite da stoji neko vreme(ovo treba ponoviti četiri puta).
Posljednji put tijesto se razvije,isječe se nožem na četvrtaste komade,na svaki komad se stavi malo pekmeza(najbolje od šljiva,a može i drugi),poklopi se i reda se u tepsiju.
Kiflice peći na 250°C da porumene i da se izlistaju,kada su gotove pospete ih šećerom u prahu.

nedjelja, 8. kolovoza 2010.

Ledena kocka



Potrebno je:
Kora:
7 jaja
7 kašika šećera
7 kašika brašna
1 kašika kakaa
1 prašak za pecivo

Zaljev:
1/2l vode
1/2 velike šolje šećera ili 1 mala
2 vanili štapića

Fil:
1/2l mlijeka
5 kašika brašna
5 kašika šećera
1 margarin
100g čokolade

Priprema:
Odvojiti žumanjca od bjelanjaka,pa bjelanjke umutiti u čvrst snjeg,dodavati mu jedan po jedan žumanjak i to dobro izmješati.
Zatim u smjesu dodati jednu po jednu kašiku brašna,tako dodati i šećer,
Na kraju dodati kakao i prašak za pecivo dobro izmutiti i peći u zagrijanoj rereni.
Vodu,šećer i vanili štapiće staviti u dublju posudu i kuvati na ringli da se dobije sirup.
Sa sirupom preliti  koru.
U šerpu stavite mlijeko,brašno,šećer i margarin,skuvamo fil i sa njim premažemo koru.
Čokoladu otopite i sa njom prelijete kolač.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP