srijeda, 1. rujna 2010.

Kompot od šljiva











Potrebno je:
3kašike šećera
8kašika vode
1/2 tegle šljiva

Priprema:
Šljive ako su male samo ih operete i stavite u teglu,a ako su veće prepolovite ih i izvadite košpe.
Napravite sirup od šećera i vode i prelijete ga perko šljiva dok je još vruć.
To blanširate još 15-20 minuta.

utorak, 31. kolovoza 2010.

Kompot od trešanja











Potrebno je:
1kg trešanja
25dag šećera
5dl vode

Priprema:
Tršnje operite i stavite ih u teglu(otkinuti im petiljke).
Napraviti sirup od šećera i vode i presuti ga preko trešanja i to pasterizovati još deset minuta.

Pekmez od bijeli šljiva














Potrebno je:
1kg šljiva(da bude bez košpi)
80dag šećera

Priprema:
Šljive operete stavite na peć i kuhate na laganoj vatri da se šljive raspadnu i da sok ispari.
Tome dodate šećer i nastavite kuvati još dva sata na slaboj vatri uz stalno mješanje.
Tegle punite dok je pekmez topal i odma ih zatvarate.

nedjelja, 29. kolovoza 2010.

Zamrzavanje voća 2













Grožđe
Od grožđa odvojiti velike bobice i cijele ih stavljati u kutiju,preliti ih sirupom i staviti u zamrzivač.
Rok trajanja 10-12 mjeseci
Odmrzava se tri sata na sobnoj temperaturi.
Dodaju se voćnoj salati zajedno sa sirupom.













Jabuke
Jabuke operete,ogulite i očistie od košpica i isječete na kriške.
To blanširate u sirupu tri minute,kada se ohlade stavite ih u kutije i u zamrzivač.
Rok trajanja 12 mjeseci.
Odmrzavate pet sati u frižideru,za kolače koristiti neodmrznute.













Jagode
Izabrati zrele,čvrste jagode i zdrave i zamrznete ih bez dodataka.
Mogu se zamrznuti kao kaša.
Rok trajanja 12 mjeseci.
Odmrzavaju se pet sati u frižideru.














Marelice
Zrele marelice,očistite i blanširate 15 sekundi.
Zamrznete ih sa šećerom ili u sirupu(tako je puno bolje).
Rok trajanja 12-14 njeseci.
Odmrzavaju se 5-6 sati u frižideru,a za kolač koristite zamrznute.













Kruška
Kruške ogulite,očistite od košpica pa narežete na kriške i blanširate ih u slatkom sirupu 3 minute.
Smrznuti ih zajedno sa sirupom.
Rok trajanja 10-12 mjeseci
Odmrazvati pet sati u frižideru.

subota, 28. kolovoza 2010.

Zamrzavanje voća












Breskve(nektarine)
Tvrde breskve ogulite,očistite od košpi i blanširate 15 sekundi,a mekane spremate sirove.
Rok trajanja 12 mjeseci.
Odmrzavanje 5-6 stai u frižideru,a za kolač koristite zamrznute.










Dinja
Dinje trebaju biti sasvim zrele,ogulite ih očistite,očistite i isjeckate na kockice.
Možete ih zamrznuti u sirupu ili u šećeru.
Rok trajanja 8-10 mjeseci.
Odmrzavanje ne treba da bude skroz,poslužite ih kao svježe ili dodate voćnoj salati.













Dunje
Dunje ogulite,očistite i narežete na četvrtine.
Možete ih skuhati pa zamrznuti kao kompot,a možete ih i blanširati pa spremiti same ili u sirupu.
Sirup napravite od 1l vode i 1/4 šećera,a u ohlađen dodate sok od dve narandže.
Rok trajanja 12 mjesici.
Odmrzavate tri sata na sobnoj temperaturi.

Kompot od krušaka















Potrebno je:
1kg krušaka
5dl vode
15dag šećera

Priprema:
Kruške ogulite,presječete na pola,izvadite košpice(ako su kruške tvrde treba ih prokuhati).
Zati polovine krušaka poslažete u tegle.
Od vode i šećera napravite sirup i prelijete kruške pa ih još pasterizirate petnest minuta.

Kompot od dunja













Potrebno je:
1kg dunja
5dl vode
25dag šećera

Priprema:
Dunje skuvamo da se omekšaju,zatim ogulite,prepolovite,očistita od košpica odstranite tvrdu sredinu.
Izrežete ih na kriške,ako su još uvjek tvrde ponovo ih prokuhate.
Kriške dunji poslažete u tegli,prelijete ih sirupom od vode i šećera(to prokuhate) i pasterizirate još deset minuta.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP