ponedjeljak, 6. rujna 2010.

Pekmez od banana


     






Potrebno je:
        1kg banana
        1 veće(tvrđa jabuka)
        2 limuna
        70dag šećera


Priprema:
Banane ogulite i narežete na krugove.
I jabuku oglite i narežete ih na kriške.
Banane i jabuku stavite u dublju šerpu ali nesmije biti od aluminijuma,zatim im dodate sok od dva limuna i koru koju ste predhodno dobro oprali.
Stavite na peć,dodate šećer i ostavite da se kuha na umjerenoj vatri.
Pekmez je gotov kada smjesa postane tamno zlatne boje.
Ohladite ga i stavljate u tegle.

nedjelja, 5. rujna 2010.

Vitamniski sok














Potrebno je:
2,5kg jabuka
2,5kg krušaka
1,5kg mrkve
1 limuntos
1 konzervans
2 l vode
šećer

Priprema:
Jabuke i kruške operete,ogulite izvadite im središnji dio,pa ih izrendate.
Mrkvu isto operete,ostrugate je pa je izrendate i pomješate u velikoj posudi sa jabukama i kruškama.
Prelijete voće vodom i dodate limuntos i ostavite da tako stoji 12 sati.
Sok procjedite pomješate sa šećerom(na litru soka 800g šećera) i konzervansom i ostavite da stoji još 48 sati,i povremeno ga promješate da bi se šećer rastopio.
Sok sipati u flaše,a može se koristiti i nakon petnest dana.

subota, 4. rujna 2010.

Zamrzavanje povrća














Blitva
Priprema:
Odvojite listove,svaki dobro operete,blanširate ih 2-3 minuta i pakujete ih u vrećice.
Rok trajanja:10-12 mjeseci
Blitvu nije potrebno odmrzavati,može se odma kuvati.











Tikva:
Priprema:
Tikve ogulite,očistite od košpi i izrežete na kockice(možete i izrendati).
Rok trajanja 10-12 mjeseci
Ako se tikva kuva nije potrebno odmrzavati,a za sve ostalo potrebno je sat dva na sobnoj temperaturi.













Celer
Priprema:
Korjen celera ogulite,operete i isječete na komadiće i blanširate četiri minute.
Rok trajanja 10 mjeseci.
Odmrzavanje nije potrebno.









Cvekla
Priprema:
Cveklu prvo operete,zatim je skuhate i ogulite.
Ako je veća narežete je,a ko su manje ostavite cijele.
Pakujete u posude i zamrznete.
Rok trajanja 10 mjeseci
Odmrzavate je tako što je ostavite preko noći u frižideru.

srijeda, 1. rujna 2010.

Kompot od šljiva











Potrebno je:
3kašike šećera
8kašika vode
1/2 tegle šljiva

Priprema:
Šljive ako su male samo ih operete i stavite u teglu,a ako su veće prepolovite ih i izvadite košpe.
Napravite sirup od šećera i vode i prelijete ga perko šljiva dok je još vruć.
To blanširate još 15-20 minuta.

utorak, 31. kolovoza 2010.

Kompot od trešanja











Potrebno je:
1kg trešanja
25dag šećera
5dl vode

Priprema:
Tršnje operite i stavite ih u teglu(otkinuti im petiljke).
Napraviti sirup od šećera i vode i presuti ga preko trešanja i to pasterizovati još deset minuta.

Pekmez od bijeli šljiva














Potrebno je:
1kg šljiva(da bude bez košpi)
80dag šećera

Priprema:
Šljive operete stavite na peć i kuhate na laganoj vatri da se šljive raspadnu i da sok ispari.
Tome dodate šećer i nastavite kuvati još dva sata na slaboj vatri uz stalno mješanje.
Tegle punite dok je pekmez topal i odma ih zatvarate.

nedjelja, 29. kolovoza 2010.

Zamrzavanje voća 2













Grožđe
Od grožđa odvojiti velike bobice i cijele ih stavljati u kutiju,preliti ih sirupom i staviti u zamrzivač.
Rok trajanja 10-12 mjeseci
Odmrzava se tri sata na sobnoj temperaturi.
Dodaju se voćnoj salati zajedno sa sirupom.













Jabuke
Jabuke operete,ogulite i očistie od košpica i isječete na kriške.
To blanširate u sirupu tri minute,kada se ohlade stavite ih u kutije i u zamrzivač.
Rok trajanja 12 mjeseci.
Odmrzavate pet sati u frižideru,za kolače koristiti neodmrznute.













Jagode
Izabrati zrele,čvrste jagode i zdrave i zamrznete ih bez dodataka.
Mogu se zamrznuti kao kaša.
Rok trajanja 12 mjeseci.
Odmrzavaju se pet sati u frižideru.














Marelice
Zrele marelice,očistite i blanširate 15 sekundi.
Zamrznete ih sa šećerom ili u sirupu(tako je puno bolje).
Rok trajanja 12-14 njeseci.
Odmrzavaju se 5-6 sati u frižideru,a za kolač koristite zamrznute.













Kruška
Kruške ogulite,očistite od košpica pa narežete na kriške i blanširate ih u slatkom sirupu 3 minute.
Smrznuti ih zajedno sa sirupom.
Rok trajanja 10-12 mjeseci
Odmrazvati pet sati u frižideru.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP