petak, 22. listopada 2010.

Kuhana majoneza



Potrebno je:
1 jaje
2 žumanjka
1dl ulja
1/4l čiste supe
sok od 1/2 limuna
1/2 kašičice senfa
malo bibera
so

Priprema:
Jaje i dava žumanjka umutite sa uljem,čistom govedjom supom i sa sokom od limuna.
Tome dodate biber i so i dobro pomješate da se smjes sjedini.
Kada se smjesa dobro sjedini stavi se posuda sa smjesom u šerpu u koj ključa voda i zatim se smjesa mješa na pari dok se ne zgusne(nesmije zakuhati).
Zgusnutu majonezu skinete sa peći i nastavite je mješati dok se neohladi.
Kako bi majoneza bila ukusnija na kraju se doda malo senfa i ovako pripremljena majoneza se služi uz hladna mesa i ribu.

nedjelja, 17. listopada 2010.

Voćni sok



Potrebno je:
3 kg jabuka
2 kg krušaka
2kg mrkve
4 limuntosa
2kg šećera
voda(do  24l )

Priprema:
Voće operete,ogulite,jabuke i kruške očistite od košpica i isječete.
Svako voće posebno skuhati,a zatim ga izmiksatizajedno sa vodom u kojoj se kuhalo.
Sve sjediniti dodati do 24l vode(zavisno od gustoće smjese),zatim mu dodati šećer i limuntos i staviti ponovo da se kuha.
Kada prokuha ostaviti još četrdesetpet minuta da kuha.
Sok sipati u flaše,dobro zatvoriti i flaše staviti u deku i ostaviti tako tri dana.

Sarma




Potrebno je:
1kg kiselog kupusa
400g mljevenog mesa(pola goveđeg,pola sivinjećeg)
1 glavica luka
1 kašika brašna
4 kašike ulja
5 kašika riže
200g suhe slanine ili suhog mesa(može i bez )
malo crevene paprike
so
biber
1 jaje

Priprema:
Kupus operet,a ako je puno kiseo ili je slan stavite ga prvo malo u hladnu vodu da ostoji,i odvojite mu listove.
Deblje žile na listovima osječete,ali pazite da se list neošteti.
Na ulju poropržite sitno isjeckan luk i riž,pa im dodate meso.
Kada se to ohladi doda se jaje,so biberi sve se dobro izmješa.
Na svaki list kupusa stavite jednu kašiku ove smjese i list zavijete,a krajevi sa strana se utisnu.
Ostatak kupusa isječete na rezance i pokrijete dno šerpe.,a na njih slažete sarmu,a između sarmi stavljate slaninu ili suvo meso.
Prelijete je vrelom slanom vodom,stavite poklopac  i kuhate je jedan sat na laganoj vatri.
Kada kupus bude mekan napravite zaprškuod crvene paprike i paradajza.
To prelijete vodom i ostavite da prokuha pa sa tim zapržite sarmu i ostavite da kuha još malo.


Sarmu možete napraviti iod slatkog kupusa,lišća od grožđa,ali prvo listove morate obariti,a dalji postupak je isti kao i kod pripreme sarme od kiselog kupusa.
Kada pravite ovako sramu puno je ukusnija ako se prije služenja prelije pavlakom ili kiselim mlijekom.

subota, 16. listopada 2010.

Šarena muska




Potrebno je:
500g krompira
1 veći patlidžan
2 manje tikvice
3 paradajza
maslinovo ulje
so
vegeta
bosiok

Priprema:
Povrće dobro operete,krompir ogulite i sve povrće isječete na kolutove.
Zatim povrće posolite i pospete vegetom i malo ga propržite sa obadve strane(najbolje je u gril tavi ili roštilju).
Povrće poslažete u podmazanu tepsiju naizmjenično npr. prvo krompir,zatim patlidžan ,pa tikvice i na kraju paradajz(koji god redosled bio paradajz treba doći zadnji).
Prelijete maslinovim uljem,pospete isjeckanim bosiokom i pečete u zagrijanoj rerni 20 minuta na 200°C.

srijeda, 13. listopada 2010.

Pijesak torta




Potrebno je:
1,5l mlijeka
15 kašika šećera 
4 pudinga od vanilije
300g margarina
150g plazme
100g kokosa 
150g oraha
600g petit keksa
250g šlaga


Priprema:
U šerpu stavite mlijeko,puding i šećer,to sve dobro izmješate i napravite puding.
Kada se skuha,sklonite ga sa peći i ostavite da se ohladi.
U ohlađeni dodate  margarin,dobro izmješajte da se sjedini i puding podjelite na tri dijela.
U prvi dio dodajte plazmu,u drugi kokos i u treći orahe.
Petit malo natopite u mlijeku i reda te ga na tacnu(kao koru).
Na njega stavite prvo pola fila od plazme,na njega fil od kokosa,zatim drugu polovicu fila od plazme i na njega fil od oraha.
Tortu premažete sa šlagom i ukrasite po želji.

subota, 9. listopada 2010.

Kiseli kupus



Potrebno je:
50 kg kupusa
1,1/2kg soli
1dunja(ili 1 cvekla)
malo hrena
biber u zrnu

Priprema:
Kupus možete kiseliti izrendani ili čitave glavice, a možete staviti i pola čitave glavice,pola izrendani(to je najbolji način za kiseliti kupus).
Glavice kupusa za kiseljene trebaju biti lijepei tvrde.
Očistite im spoljašnje listove i korjenove i operite.,a za  rendanje prepolovite glavicu odvojite joj korjen i izrendate.
One koje ostaju cijele kada im izvadite korjen napunite ih sa soli da bi ostale tvrde.
Bure je potrebno dobro oprati  sa vrelom vodom i četkom,pa u njega slažete red izrendanog kupusa,red čitavi glavica tako da gdje koren bude okrenuto gore.
Svaki red kupusa pospete izrendanim hrenom i pospete sa nekoliko bibera u zrnu.
Stavite i nekoliko krišaka dunja(cvekle)da bi kupus žutkastu boju(ili crvenu).
Potrebno je svaki red dobro nabiti da kupus pusti svoj sok.
Kada je bure napunjeno do vrha prekrije se listovima kupusa ila sa čistom krpom,koja je predhodno natopljena u slanoj vodi.
Preko toga se stave oprene daske a preko njih težak kamen.
Ako kupus nije pustio dovoljnu količinu soka prelije se sa običnom vodom tako da kupus bude preliven 2-4cm.
Ako kiselite samo čitave glavicepripremite ih kao što je gore opisano,stavite u bure i prelijete sa vodom,zato što čitave glavice nemogu pustiti sok.
Vodu u kojoj se kupus kiseli treba presipati da bi se kupus jednako ukiselio,a rasol zadržao prijatan ukus.
Na početku se presipanje treba vršiti dva puta sedmično,a kasnije jednom.
Prije svakog presipanja krpu,kamen i dasku treba oprati toplom vodom.
Kupus se kiseli od 3-5 sedmica na temperaturi od 12-18°C.
Bilo bi dobro kada se kupus ukiseli da se prenese na hladnije mjesto(4°C) da bi se zaustavilo kiseljenje.

petak, 8. listopada 2010.

Domaći burek





Potrebno je:
300g brašna
1 kašika +1dl ulja
2dl vode
400g mljevenog mesa
2 glavice luka
biber
so

Priprema:
Brašno prosijete,posolite,dodate mu kašiku ulja i zamjesite tijesto sa mlakom vodom.
Tijesto treba mjesiti dok se ne odvoji od posude i od ruku,a tijesto treba da bude glatko.
Zatim tijesto treba razdvojiti na četiri  dijela i malo ih razviti oklagijom i svaki po vrhu premazati sa uljem i ostaviti da tako stoji pola sata.
Bilo bi dobro da tijesto prekrijete.
Sto prekrijete čistim stoljnjakom i pospete ga sa brašnom.
Komad tijesta stavite na sredinu stola i razvlačite ga sa rukama od sredine pa prema karajevima,ali morate voditi računa da tijesto razvlačite pažljivo da nebi puklo.
Kada razvučete krajeve tijesta odsječete i ostavite ga malo da se osuši.
Potrebno je da tijesto bude što tanje razvijeno,a možete ga razvijati i oklagijom.
Dok se tijesto suši napravite fil.
Na malo ulja propržite sitno isjeckani crveni luk,dodate mu mljeveno meso,biber,so i to sve dobro pomješate.
Kada se tijesto osuši poprskate ga toplim uljem i pospete ga do polovine sa filom,a onda ga avijete pomoču stoljnjaka.
Savijeno tijesto stavite u podmazanu tepsiju i pečete ga  u zagrijanoj rerni 1/2-3/4sata.
Kada je burek gotov poprskate ga sa malo vode i prekrijete ga krpom.

Burek možete praviti i od kupovni kora,tako što kore slažete u podmzanu tepsiju,pospete ih uljem i na njih stavljate fil,pa na fil kore,pa fil i sve tako dok neistošte fil,ali kore moraju biti zadnje.

Burek je najbolje poslužiti još dok je topal sa jogurtom ili kiselim mlijekom.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP