petak, 17. prosinca 2010.

Kiflice

Potrebno je:
4 jaja
1/2l mlijeka
1 svježi kvasac
950g brašna
ulje
margarin
2 supene kašike šećera
2 supene kašike soli
susam





Priprema:
Jaja,šećer i so pjenasto umutite.
Mlijeko stavite da proključa i zatim ga dodate u jaja koja ste umutili.
Ostaviti smjesu od jaja i mlijeka da se malo ohladi,i onda smjesi dodati kvasac i razmutiti ga u smjesi.
Tu smjesu ostaviti da nadodje, i zatim joj dodatei brašno i izmješate i onda dodate dvije kašike ulja(možete još i staviti soli po ukusu ako volite slanije).
Tijesto podjelita na osam jednaki kuglica i svaku kuglicu rastanjite okalagijom da budu približno jednake(bilo bi poželjno da su iste veličine).
Pa po četiri složite jednu na drugu,ali prvo prve tri premazujete sa margarinom,a četvrtu rastanjit da bude što tanja.
Zatim tijesto isječete na šesnest dijelova(trouglova),i svaki dio zamotate od šireg kraja prema užem(od ove smjese dobijete 32 kiflice).
Kada ste ih zamotali ostavite ih da tako nadolaze tri sata.
Kada nadođu svaku kiflicu premažete sa žumanjcetom i pospete sa susamom,poredate ih u tepsiju i stavite u zagrijanu rernu da se peku dok ne porumene.

utorak, 14. prosinca 2010.

Pašteta od svinjske džigerice

Potrebno je:
250 svinjske džigerice
150g svinjetine
2 zemičke
1 glavica crvenog luka
1 veza peršuna
so
biber
vegeta
2 jaja
150g tanko isječene slanine(dimljene)

Priprema:
Zemičke nakvasite u vodu da omekšaju,pa zatim ih zajedno sa džigericom,svinjetinom lukom i peršunom dva puta sameljete.
Tako samljeveno meso začinite po ukusu.
Zatim smjesi dodate jaja i brzo izmješate,najbolje je u blenderu.
Uzmete duži kalup(otprilike 20x8cm),obložite ga sa papirom za pečenje.
Zatim dno i stranice kalupa obložite sa slaninom i na nju prespete pripremljenu smjesu od džigerice,pa i preko smjese poredate slaninu.
To sve prekrijete aluminijskom folijom i pećete u zagrijanoj rerni na 250°C 40 min.
Zatim skinete foliju i pečete još 15 min.
Kada je gotovo izvadite  kalup iz rerne i prevrnete ga na tacnu,dasku ili veći tanjir,tako da pašteta ispadne iz kalupa.
Ostavite je da se ohladi i isječete je na komade(debljina  komada je po vašoj želji).

ponedjeljak, 13. prosinca 2010.

Nekoliko savjeta koje treba da znamo o namjernicama 3



Jetra će biti mekana ako se posoli  prije služenja.
Njen ukus može biti bolji i ukusniji ako je prije prženja držite sat vremena natopljenu u mlijeku.


Bijeli luk se lakše zgnječi i isjecka,ako se prije toga pospe sa  malo soli.

Meso sa  noža mašine i valjka možete lakše odstraniti ako na kraju sameljete jedan komad starog hljeba.










Izrendana kora limuna ili narandže može se sačuvati ako se stavi u staklenu  teglu tako što će te redati sloj šećera,pa sloj izrendani korica.
Limun možete sačuvati duže vreme ako ga stavite u staklenu zdjelu i prelijete hladnom vodom.
Vodu u kojoj se nalazi limun treba češće mjenjati.
Star i isušen limun biće potrebno upotrebljiv,ako se ostavi nekoliko sati u hladnoj vodi.

subota, 11. prosinca 2010.

Čaše za vino




Zemlje koje su bogate vinskom kulturom imaju veliki značaj kod biranja čaša za vino.
Izražaj kvaliteta vina koje je posluženo zavisi od oblika i sastava čaše.
Vino se služi u čašama koje su ravne i imaju tanko i bezbojno staklo.
Oblik čaše bi trebao da bude takav da bi omogućio lakše uzimanje čaše u ruke.
Čaše koje imaju kratak vrat se koriste za crna vina,a koje imaju dug koriste se za bijela vina,pjenušava i desertna vina.
Kada se poslužuje kvaliteno ili visoko kvalitetno vino,čaše ne treba puniti do vrha,već se puni 1/3 zapremine čaše,a malo više od pola čaše kada se služe jaka i aromatična vina.
Ako se bilo koja čaša za vino pilikom nazdravljanja drži za tijelo,a ne za dršku,tada se ostavlja loš utisak kod ljudi koji dobro poznaju vino.

Slane ružice


Potrebno je:
500g brašna
250ml mlijeka
1 kvasac
1 kašičica šećera
malo soli
3 žumanjaka
1 jaje
125g margarina
250g šunke
200g sira(edamer,gauda,kačkavalj)
4 kašike ulja

Priprema:
Napravite tijesto od brašna,mlijeka,kvasca,žumanjaka,soli i šećera.
Sve dobro umjesite i ostavite da nadođe.
Kada je nadošlo,razvijete ga,premažete margarinom i na njega poredate šunku i sir.
Umotate to u rolat,isječete na1,5cm razmaka,poredate u tepsiju,premažete jajetom i pečete sve dok tijesto neporumeni.

ponedjeljak, 6. prosinca 2010.

Nekoliko savjeta koje treba da znamo o namjernicama 2


Puding koji će te upotrebljavatiza nadjev kod kolača treba obavezno dok je još vruć preliti sa malo hladne vode.
To se radi zato da se puding na površini ne bi skorio.
Posle nekoliko minuta vodu odlijete prije upotrebe.

Tijesto ako sadrži puno masnoće ne smije se mjesiti sa toplim rukama,ni u toploj prostoriji.
Zato ruke prije nego što počnete mjesiti treba rashladiti u hladnoj vodi,a zatim ih dobro obrisati.
Prije priprema trebate sve namjernice ohladiti od kojih će se pripremiti tijesto.
Tijesto u kojem masnoća prilikom mješanja omekša,ili počne da se topi,tijesto neće biti prhko i njegova će se struktura promjeniti.

Ako vam je glavica karfiola stara,prilikom kuhanja se neće raspasti,ako je prije zavijete u bijelu čistu krpu.
Onda je stavite u slanu kipuću vodu.

nedjelja, 5. prosinca 2010.

Nekoliko savjeta koje treba da znamo o namjernicama

Snjeg od bjelanaca se može brže umutiti ako mu se doda nekoliko kapi vode,sok od limuna ili malo soli.
Netreba ga mutiti u aluminijskom suđu,zato što će pocrniti.

Žumanjce se može sačuvati i nekoliko dana ako ga stavite u šolju i prelijete hladnom vodom ili uljem.
Prije upotrebe vodu ili ulje treba odliti prije upotrebe.

Prašak za pecivo prije upotrebe treba posolite,pomješati sa brašnom i na kraju zajedno sa brašnom dodati tijestu,zato što prašak za pecivo nesmije doći  u dodir sa vodom.
Tijesta  koja su napravljena sa praškom nesmiju duže stajati jer prašak za pecivo.
Bademi se lakše i brže ogule ako se preliju proključalom vodom,a lješnjake kratko stavite u vruću rernu.
Zatim lješnjaka protrljamo između dlanova i ljuska će se brzo odvojiti.
Prije nego što ih počnete sjeckati i bademe i lješnjak pospite šećerom da nebi bježali ispod noža.

Grožđice prije upotrebe je potrebno očistiti o petiljki i obavezno ih treba oprati u vrućoj vodi,pa se brzo isperu nekoliko puta u hladnoj vodi i zatim ih dobro osušiti,jer su grožđice uvjek puno prljave.
Prije upotrebe(pogotovo ako se dodaju biskvitu ili tijestu koje se diže)grožđice treba uvaljati u brašno,jer će inače pasti na dno tijesta.
Grožđice su još ukusnije i daju kolaču prijatan okus ako se prije upotrebe nekoliko sati ostave da ostoje u rumu.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP