četvrtak, 20. siječnja 2011.

Riblja pašteta



Potrebno je:
marinirana riba
razne vrste začina

Priprema:
Mariniranu ribu stavite u blender,dodate joj začine po želji,ko voli može i da doda domaćeg kajmaka.
Možete joj dodati i bijelog luka,peršuna,crvrnog luka,sve zavisi od ukusa.
Kada ste joj dodali sve sastijke izmikste je i to je to.
Najbolje je da za početak napravite samo malo da isprobate da li vam se sviđa kombinacija začina koje ste dodali.


Takođe na ovom blogu možete naći i recept  za mariniranu ribu.

Marinada od ribe


Potrebno je:
8kg ribe(sve vrste bijele ribe)
1/2l bijelog vina
ulje
lovorov list
so
po želji možete da stavite i druge začine koji su za ribu

Priprema:
Ribu dobro očistite,osječete im glavu,peraje,rep i ako je riba veća isječete je na manje komade.
Na peć stavite šerpu sa duplim šupljikavim dnom(da riba nebi zagorila) i onda u nju slažete ribu.
Složite jedan red pa na njega stavite lovorovog lista i posolite i ostale začine po volji,pa ponovo stavljate isti postupak ribe sve dok ne utrošite svu ribu.
Zatim uzmete 1/2l dobrog bijelog vina i sipate suncokretovo ulje dok ne bude prst iznad ribe.
Stavite na tihu vatru i ostavite da krčka od 11-12 sati.
Kada je gotovo ostavite je da se ohladi, uzmete kese za zamrzivač i pakujete ih po volji  i zamrznete.
Ovako pripremljena riba može da stoji u zamrzivaču godinu dana.
I što je najvažnije kad je ovako napravite sve kosti se istope tako da je možete davati i djeci.

Proljetna čorba

Potrebno je:
1/2kg mlade koprive
4 mlada maslačka sa korjenom
4 mlada crvena luka
4 mlada bijela luka
150g mesnate dimljene slanine(a može i goveđe suvo meso)
4 kašike bijelog kukruznog brašna
3-4 kašike vinskog sirćeta(ako volite kiselije)
3 veće mrkve
3 korjena peršuna


Priprema:
Slaninu(ili goveđe suho meso) isječete na sitne kockice i stavite u šerpu da se proprži.
Mrkvu, peršun  i korjen maslačka očistite,i isječete ih na tanke kolutove,pa ih dodate u poprženu slaninu(suhovinu) i dinstate uz stalno mješanje sa dodavanjem vode dok korjenje ne omekša.
Bijeli i crveni luk očistite,isjeckate ih,lišće od maslačka operete i takođe ga isjeckate i dodate ih predhodnoj smjesi i nastavite sve zajedno dinstati.
Koprivu prvo poparite,iscjedite je,sitno je isjeckate i dodate ostaloj smjesi.
Sve to još malo dinstate uz doljevanje vode,zatim dodate kukuruzno brašno,nalijete vode koliko želite da vam bude gusta supa,posolite po želji i ako volite da bude malo kiselije dodate vinsko sirće.
Ostavite je da prokuha i možete je poslužiti.

Ovo je jedna od najzdravijih supa,probajte nećete se pokajati.

srijeda, 19. siječnja 2011.

Umak od gljiva



Potrebno je:
150g svježih gljiva(ako nemate svježe onda može i 20g suhih gljiva)
3 kašike ulja
3 kašike brašna
1/2 luka
3 kašike pavlake
malo peršuna
1/2l vode
malo bibera
so

Priprema:
Luk sitno isjeckate i malo ga propržite na ulju.
Zatim mu dodate gljive koje ste predhodno očistili,oprali i isjekli na tanke listiće.
Dodate im peršun i ostavite da se dinstaju.
Kada se sok od gljiva upirjao,gljive pospete sa brašnom,i ostavite ih da se malo proprže.
Zatim ih posolite i pobiberite po ukusu i dodate im vodu i ostavite da se tako kuhaju.
Kada je već umak gotov dodate mu kiselu pavlaku.
Ovaj umak se služi za kuhano i pečeno meso,te za krompir i rižu.

utorak, 18. siječnja 2011.

Slani prutići


Potrebno je:
280g brašna                                                                    6 kašika mlijeka
100g margarina (maslaca)                                                malo soli
3 žumanjaka                                                                    malo susama
1/2 praška za pecivo                                                        malo maka


Priprema:
Brašno prosijete,dodate mu margarin(maslac), dva žumanjceta,mlijeko i pola praška za pecivo.
Od ovih sastojaka umjesite čvrsto tijesto.
Zatim tijesto razvijete da bude debljine prsta,premažete ga sa žumanjcetom,pospete sa makom i susamom i izrežete na prutiće(dužine 8-10cm).
Prutiće stavite u podmazanu tepsiju i pečete ih na umjerenoj temperaturi dok neporumene.

ponedjeljak, 17. siječnja 2011.

Pita od sira(sirnica)

Potrebno je:
Za tijesto:
300g brašna
1 kašika ulja(ili rastopljene masti)
so
200ml vode
Za nadjev:
400g mladog sira(kravljeg)
4 jaja
100ml kisele pavlake
100ml ulja(za zamašćivanje kora i tepsije)

Priprema:
Tijesto:
Brašno prosijete,posolite ga dodate mu kaiku ulja i sa  mlakom vodom zamjesite tijesto.
Tijesto trebate mjesiti dok se nepočne odvajati od posude u kojoj mjesite i od ruke,i ono treba da bude potpuno glatko.
Podjelite ga na četiri dijela,po vrhu ih pomastite sa uljem i ostavite da ostoji pola sata.
Tijesto možete da pokrijete sa čistom krpom.

Nadjev:
Sir dobro izgnječite sa viljuškom,dodate mu jaja i pavlaku i dobro izmješate,posolite po ukusu.
Ako vam je sir kiseo i gorak dodate jednu kašikicu griza(možete i mlijeka).

Tijesto rezvijete,poprskate ga sa malo ulja,pospete ga sa filom,savijete jufku i stavlajte je u podmazanu tepsiju.
Ako vam je jufka velika prepolovite je po sredini i onda je savijate.
Kada ste napuni tepsiju pitu poprsakate sa uljem isječete je na željene komade u pečete je 1/2h do 3/4h.
Pred sami kraj pitu izvadite iz rerne premažete je sa malo maslaca(da bi okolo bila ukusnija i malo hrskavija,a ne pretvrda),pa je vratite u rernu na još koji minut.
Zatim je ponovo izvadite prelijete je sa mlijekom i ostavite još dve minute u rerni.
Ovu pitu kada je gotova možete da premažete sa pavlakom.

Ovim filom možete da napravite i pitu od kupovnih kora.

četvrtak, 13. siječnja 2011.

Musaka od krompira

Potrebno je:
400g mljevenog mesa
1kg krompira
4 kašike ulja(ili rastopljene masti)
4dcl mlijeka
1 jaje
1 glavica crvenog luka
malo peršuna
biber
so


Priprema:
Krompir operete,ogulite i izrežete ga na kolutove.
Luk očistite,isjeckate ga,pa ga malo propržite na ulju(masti).
Kada ste ga malo propržili dodate mu meso,peršun,so i biber po želji i ostavite da se meso poprži.
Kada je meso poprženo,uzmte vatrostalnu zdjelu(može i obična tepsija)podmažete je sa uljem i redate red krompira,red mljevenog mesa,tako da završite sa redom krompira.
Jaje umutite sa mlijekom i prelijete preko musake i stavite je u zagrijanu rernu da se peče 3/4h.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP