petak, 18. veljače 2011.

Čorba sa karfiolom



Potrebno je:
500g karfiola
1 kašika masti
2 kašike brašna
1 kocka za supu
1 jaje
2 kašike kiselog mlijeka
so


Priprema:
Karfiol očistite  od listova,operete ga i kuvate u slanoj vodi dok ne omekša.
Zatim ga ostavite da se malo ohladi i  karfiol podjelite  na cvjetove.
Skuvate litru  bistre supe od kocke za supu.
U šerpi napravite svjetlu zapršku od masti i brašna,pa joj dodate karfiol i prelijete sa gotovom supom.
Ostavite čorbu da provri,pa je kuvate još deset minuta na tihoj vatri i zatim sklonite je sa peći.
U posebnoj posudi umutite jaje sa kiselim mlijekom,i uz stalno mješanje sipate u vrelu čorbu.

Čorba sa piletinom





Potrebno je:
300g piletine
1 crveni luk
1 korjen peršuna
1 list peršuna
2 mrkve
100g brokula
1 celer
100g pavlake
biber
ulje
so

Priprema:
Luk ogulite i sitno ga isjeckate,mrkvu, korjen peršuna i celer očistite i isječete na manje kolutove,a brokulu raskomadate u parčad.
To sve zajedno propržite na ulju,pa povrću dodate komade mesa i još malo propržite,a zatim  dodate vodu.
Ostaviti da se kuva na umjerenoj temperaturi oko pola sata.
Kada je čorba kuvana,posolite i pobiberite je po ukusu.
U čorbu umješate kajmak pred služenje i pospete je isjeckanim peršunom.

utorak, 15. veljače 2011.

Punč


Potrebno je:
2 narandže
2 kašike šećera
estrakt vanilije
1 štapić vanilije
4 zrna karanfilića
200 ml crnog vina
20 ml ruma

Priprema:
Narandže iscjedite,pa soku od narandži dodate šećer,estrakt vanilije cimet i karanfilčiće,pa sve to pomješate i kratko prokuhate.
Zatim ga ostavite kratko da odsoji,pa ga procjedite.
Procjeđenom soku dodate vino i sve zajedno zagrijete skoro do tačke ključanja.
Kada sklonite sa peći i dodate rum,promješate i sipate ih u čaše.

nedjelja, 13. veljače 2011.

Lazanje sa špinatom i sirom



Potrebno je:
1 pakovanje lazanja
300g isjeckanog smrznutog špinata
1 kašika maslinovog ulja
1 manja glavica luka
1/2 kašičice origana
1/2 kašičice bosioka
2 čena bijelog luka
500g posnog sremskog sira
250g mozzarelle
100g izrendanog parmezana
100g kečapa
1/2 šolje sitno isjeckanog peršuna
1 jaje
so
biber

Priprema:
Na maslinovom ulju prodinstate sitno isjeckani luk,izgnječeni bijeli luk,špinat,bosiok i origano.
Zatim dodate kečap i kuvate na laganoj vatri  dvadeset minuta.
U dubljoj posudi pomješate sremski sir,komadiće mozzarelle,izrendani parmezan i jaje.
Siru dodate isjeckani peršunov list i posolite i pobiberite po ukusu.
Pet litara vode posolite i ostavite je da prokuha pa joj dodate lazanje.
Lazanje kuvate pet minuta,pa ih procjedite i operete sa hladnom vodom.
Tepsiju podmažete sa uljem pa poslažete jedan red lazanja,na njih stavite jednu trećinu pripremljenog špinata i preko njega stavite jednu trećinu nadjeva od sira.
Taj redosled ponovite još dva puta,tako da vam zadnji sloj bude nadjev od sireva.
Tepsiju prekrijete sa folijom i pečete lazane u zagrijanoj rerni na 175°C 55minuta prekrivene folijom,zatim skinete foliju i pečete još 15 minuta.
Kada su lazanje gotove izvadite ih ostavite ih deset minuta da odstoje i možete je servirati

Šarene pljeskavice



Potrebno je:
500g mljevene svinjetine
1 veza mladog luka
100g suhe slanine
ulje
biber
so

Priprema:
Mljeveno meso posolite i pobiberite po ukusu,i dodate mu sitno isjeckani mladi luk.
Smjesu dobro izmješate da se svi sastojci sjedine,pa od nje oblikujete pljeskavice.
Pljeskavice nauljite i pečete ih sa obadve strane na roštilju.
Kada ispečete pljeskavice prekrijete ih sa isprženom slaninom i poslužite ih uz salatu od paradajza.

petak, 11. veljače 2011.

Slatke korpice



Potrebno je:
500ml slatke pavlake(tečnog šlaga)
90g šećera
3 žumanjka
375g brašna
180g maslaca ili margarina
voće po želji

Priprema:
 Žumanjca,šećer,maslac(margarin)pjenasto umutite,dodate im brašni i umjesite tijesto sa rukama.
Tijesto razvučete po dnu i po stranama kalupa i pečete ga u zagrijanoj rerni deset minuta na 180°C.
Umutite slatku pavlaku,pa sa njom nafilujete ohlađene korpice i ukrasite ih sa isjeckanim voćem po želji.
Ovaj recept je idealan i za ljetne i za zimske dane.

Kolač od šljiva


Potrebno je:
800g šljiva
170g maslaca ili margarina
80g šećera
375g brašna
3 žumanjaka
6 bjelanjaka
300g šećera

Priprema:
Žumanjca,šećer i maslac umutite pjenasto,dodate im brašno i sa rukama umutite tijesto.
Kada ste umutili tijesto, malo deblje ga razvijete,i stavite ga u podmazanu tepsiju.
Šljive operet,pa ih prepolovite i poslažete ih po tijestu.
Od bjelanaca  i 300g šećera umutite čvrst snjeg,pa ga prelijete preko šljiva.
Kolač pečete u zagrijanoj rerni na 180° sat vremena.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP