utorak, 20. srpnja 2010.

Lazanje



Potrbno je:
-2 kutije lazanja
-40g crvenog luka
-1 čen bijelog luka
-2 mrkve
-1/2 celera(ko ne voli može i bez)
-1 supena kašika ulja
-20gr maslaca
-300g mljevene govedine
-100ml crnog vina
-so
-biber
-vegete
-bešamel sos
-1 kašika brašna
-1 kašika paradajz sosa
-lovorov list
-1/2l vode


Priprema:
Sitno isjeckati crveni luk,bijeli luk mrkvu i celer.
To propržiti na 20g maslaca i 1 kašiki ulja.
U to dodati mljeveno meso i crno vino.
Kada tečnost ispari dodati kašiku brašna,lovorov list,malo soli,bibera i vegete.
Paradajz sos razmutiti sa vodom,prliti ga preko mesa i kuvati dva sata na laganoj vatri.
Npraviti bešamel sos od 50g maslaca,brašna,mlijeka,soli,biber i malo muškatni oraščića.
Jednu po jednu lazanju ubaciti na kratko u proključalu vodu sa malo soli i malo ulja.
Tepsiju premazati maslacem,pslagati red ocjeđeni lazanja ,prliti ih bešamel sosom,staviti polovinu fila,posuti narendanim sirom(parmezan,gauda,edamera)i to ponoviti još jednom.
Na kraju staviti lazanje preliti sosom i posuti sirom.
Peći 15min na 200°C.

Egipatska kraljica-sladoled



Potrebno je:
-250ml mlijeka
-200ml bagremovog meda
-3 jaja
-500ml slatke pavlake
-10kapi arome vanilije

Priprema:
250ml mlijeka i 200ml bagremovog meda stavite na laganu vatru da se med sjedini sa mlijekom.
Umutite 3 jaja pa ih dodajete postepeno mlijeku uz stalno mješanje.
To sve kuvate 10min na laganoj vatri da se sve zgusne(pazite da ne prokuva da se jaja nebi zgrudvala).
Kada se skuva i malo ohladi dodate mu 500ml slatke pavlake i 10 kapi arome vanilije.
To sve zajedno pomalo mješate dok se skroz ne ohladi na sobnoj temperaturi.
Kada se ohladi ostaviti ga pet sati u zamrzivaču.
Kada ga servirate ukrasite ga po želji.

ponedjeljak, 19. srpnja 2010.

Torta Pina Colada



Kora:
-500g anasa iz konzerve(kolutovi)
-125g maslaca
-125g šećera
-3 jaja
-rum
-200g brašna
-1/2 kesica praška za pecivo
-2 kašike mlijeka
-6g kakaa

Fil:
-1 puding od vanilije
-1,25dcl likera od kokosa
-60g šećera
-3dcl mlijeka
-150g maslaca
-150g čokolade za kuhanje
-ušećerene trešnje
-kokos
-listovi nane

Priprema:
Umutiti maslac i šećer,u to polako dodavati jedno po jedno jaje i na kraju rum.
Pomješati brašno i prašak za pecivo sa mlijekom i dodati smjesi od jaja.
Ananas ocjedite,odvojite jedan kolut,a ostatak isjeckate na kockice.
Polovinu tijesta istresete u tepsiju,a u drugu polovinu pomješate sa kakaom pa prelijte po prvoj polovini tijesta.
Isjeckani ananas poslažete po tijestu i pećete u rerni na 175°C.
Kada se ispeće ostavite je da se ohladi.
Izmješate puding sa likerom i šećerom,pa ga dodajte u prokuvalo mlijeko,kada je gotovo ostavite da se ohladi.
Maslac izmješate pjenasto pa mu dodajete kašiku po kašiku polovinu ohlađenog pudinga.
Smjesu premažete na tijesto i ostavite da se hladi 2 sata.
Čokoladu rastopite na pari,ostavite da se malo ohladi pa je pomješate sa drugom polovinom pudinga.
Premažete crnu kremu preko bijele kreme i ostavite da se dobro ohladi.
Ukrasite je kolutom ananasa,listovima nane i ušećerenim trešnjama.

nedjelja, 18. srpnja 2010.

Ananas torta





Potrebno je:
-50g kokosa
-3 jaja
-100g brašna
-1 šolja slatke pavlake
-1 mala kašika praška za pecivo
-narendana kora 1 limuna
-11 listova bijelog želatina
-3 dcl soka od ananasa
-1 dcl soka od narandže
-1 šolja jogurta (2,8% m.m)
-2 kašike marmelade od kajsije
-1 veća konzerva od ananasa(kriške)
-200g šećera

Priprema:
Odvojite bjelanca od žumanjaca.
Bjelanca ulupati u čvrs snjeg polako dodavajući 100g šećera.
Zatim dodavajte jedno po jedno žumanjce.
Kokos propržiti do zlatno plave boje,pomješati ga sa brašnom,limunovom korom i praškom za pecivo.
To sve pomješati sa jajima.
U okruglu tepsiju stavite masni papir,na njega istresete smjesu i pečete 30 min u rerni na 175°C.
Kada se malo ohladi izvaditi ga iz tepsije i ostaviti da se skroz ohladi.
Želatin natopite u vodi.
Pomješajte sok od narandže sa 1 dcl soka od ananasa i jogurtom.
1dcl soka od ananasa zagrijte sa 100g šećera dodajte polovinu želatina koji ste predhodno ocjedili,i to sve izmješajte sa mješavinom od jogurta.
Ostavite na hladnom da se počne stvrdnjavat.
Pavlaku čvrsto ulupate i pomješate u kremu od jogurta.
Na ohlađen biskvit premažete kremu.
Ostavite 3 sat u frižideru da se ohladi.
Natopite ostatak želatina,ponovo ugrijete ostatak soka od ananasa i u to dodate ocjeđen želatin.
Ostavite sok sat vremena da se ohladi.
Kada se ohladi prelijete ohlađenu kremu.
Marmaladu ugrijete,premažete tortu,zatim pospete kokosom.
Ukrasite tortu kolutovima ananasa(možete dodati i trešnje).

subota, 17. srpnja 2010.

Tjestenina sa brokulama



Potrebno je:
-400g brokula
-300g tjestenine
-300g paprika
-30g margarina
-100ml pavlake
-peršun
-so
-bosiok
-4 paradajza


Tjesteninu skuvati u prokuvaloj posoljenoj vodii ocjediti.
Brokulu razvaliti u cvjetove i takođe prokuvati i ocjedit.
Na margarinu propržiti paprike koje ste predhodno narezali na rezance.
Na kraju to sve sastaviti sa brokulam i tjesteninom.
Dodati pavlaku,peršun so i bosiok pa to sve dobro izmješati da se sjedini.
Ovo se služi toplo sa paradajizom.


Pijani šaran


Potrebno je:
-1 kg očišćenog šarana
-so,biber
-3dcl bijelog vina
-1kg krompira
-400g riže
-1 veći crveni luk(ili 2 manja)
-nekoliko čenova bijelog luka
-vegeta

Priprema:
Šarana operet,isječete po dužini,i pobiberite ga ,posolite okoloo i u unutra i ostavite da ostoji sat-dva da ostoji.
Krompir i creveni luk isjeći na kolutove u staviti ih u pouljenu tepsiju.
Tome dodati opranu ne skuvanu rižu.
Kako budete slagali svaki red malo povegetiti,pobiberiti i staviti malo lovorovog lista.
U to sve nasuti duplu kolčinu vode od smjese.
Na to sve stavite šarana i ubacite u zagrejanu rernu i peći na 200°C.
Kada voda uvri dodajte 3 dcl bijelog vina i ostaviti u rerni još dvadeset minuta.

Torta od mandarina


Kora:
-4 jaja
-prstohvat soli
-100g šećera
-100g brašna
-75g gustina
-2 kašike praška ze pecivo
-naribana kora limuna



Krema:
-600g mandarina(može i narandže)
-150g marmalade od marelice
-3 čaše slatke pavlake
-2 vanili šećera
-25g pistaća
-2 kremfiksa


Bjelanca odvojiti od žumanjaka.
Bjelancima dodate 4 kašike hladne vode,pa ulupate čvrst snjeg.
Tome polako dodajete 100g šećera
Kada se sjedini dodajete jedno po jedno žumanjce.
U to dodati 100g brašna koje je predhodno pomješano sa 75g gustina i 2 kašike praška za pecivo.
Na kraju dodati izrendanu limunovu koru.
Tijesto izlijete u tepsiju i pečete 25min na 175°C.
Kada je gotova ostavite je da se ohladi, i posle je presjecite na dva dijela.
Mandarine(narandže)ogulite i skinete svu bijelu kožicu.
3 čaše pavlake čvrsto ulupate sa 2 vanili šećera.
Zatim ga podjelite na dva dijela.
U obadva dijela stavite kremfiks.
Odvojite 11 kriški mandarina(Narandži)za ukrašavanje.
U pvi dio stavite preostale mandarine(narandže)i dobro izmješate.
Stavite prvu koru premažete je marmaladom,pa odozgo stavite prvi dio.
Preko toga stavite drugu koru,a preko nje drugi dio šlaga.
Tortu premazati i sa strane šlagom.
Ukrasiti je mandrinama i usitnjenim pistaćima.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP