subota, 24. srpnja 2010.

Slana torta



Potrebno je:
-1 pakovanje oblatina
-4 mrkve
-300g šunkarice
-3 zelene paprike
-3 crvene paprike
-400g majoneze
-4 supene kašike ajvara
-200g krem sira
-4 lista pršuti
-400ml kisele pavlake
-50g crnih maslina
-150g kačkavalja
-so
-biber

Priprema:
Oblatine isječemo na pola.
Mrkvu skuvamo i isječemo na kocke,šunkaricu takođe isječemo na kocke.
Krem sir stavimo u dublju posudu dodamo mu dve kašike pavlake,posolimo,pobiberimo i dobro promješamo da se sve sjedini.
Stavimo oblatinu i premažemo je ovom mješavinom i pokrijemo je drugom oblatinom.
Paprike ispečemo,ogulimo i isječemo na kocke dodamo preostalu povlaku i pomješamo.
Ovaj fil premažemo preko druge oblatinee,a zatim stavimo treću oblatinu preko toga.
Isječenu mrkvu pomješamo sa polovinom majoneze i nanesemo na treću oblatinu.
Preko toga stavimo četvrtu oblatinu.
Na to stavimo mješavinu šunkarice sa preostalom majonezom.
Preko toga stavimo petu oblatinu i premažemo je ajvarom.
Masline isječemo na pola i poredamo ih na dva kraja torti.
Kačkavalj izrendamo i pospemo po stranicama torte.
Od pršuta napravimo cvijet i stavimo ga na sredinu torte.

petak, 23. srpnja 2010.

Sok od cvekle



Potrebno je:
-3kg cvekele
-3l vode
-3kg šećera
-10 vrećica vanili šećera
-6 vrećica limuntosa
1/4 konzervansa

Priprema:
Cveklu ogulite isječete na kolutove i skuvate sa 3l vode.
Kada se cvekla skuva,procjedite vodu.
U vodu dodate 3kg šećera,10 vanili šećera,6 limuntosa,1/4konzervansa.
Ostavite je da ostoji 24h uz povremeno mješanje.

Musaka od karfiola



Potrebno je:
-1 glavica karfiola
-4 jaja
-3 supene kašike brašna
-3 supene kašike pavlake
-3 supene kašike sjeckane šunke

Priprema:
Karfiol oprati,odvojiti na cvjetice i obariti ga u prokuvaloj vodi.
Kada je obaren redati ga u tepsiju,pa po njemu posipati šunku i to ponavljati dok vam ne nestane karfiola i šunke,vodeći računa da karfiol bude zadnji.
Umutite 4 žumanjca dodate im brašno,pavlaku i na kraju umućeni snjeg od bjelanaca.
Tom smjesom prelijete karfiol i pećete 20 min u zagrijanoj rerni.

Salata od krompira



Potrebno je:
-6 većih krompira
-2 glavice crvenog luka
-ulje
-sirće
-so
-biber
-peršunov list

Priprema:
Krompir skuvati,ali paziti da se neraspadne.
Isjeći ga na kolutove,dodati mu isjeckani luk.
Sirće razblažiti u vodi pa ga posuti po krompiru.
Dodati i ulje,pobiberiti,posoliti i posuti ga isjeckanim peršunom.

četvrtak, 22. srpnja 2010.

Pita od narandži



Kora:
-4 jaja
-250g šećera
-2 vanili šećera
-100ml soka od narandže
-100ml ulja
-300g brašna
-1 prašak za pecivo

Fil:
-600g slatke pavlake
-4 kese učvršćivača za šlag
-1 vanili šećer
-200g kajmaka
-2 kašike šećera
-malo cimeta

Priprema:
Umutit 4 jaja sa 250g šećera i 2 vanili šećera.
U to uz stalno mješanje dodati 100ml ulja i 100ml soka od narandže.
Zatim tome postepeno dodavati 300g brašna koje ste predhodno pomješali sa 1 praškom za pecivo.
Peći u zagrijanoj peći na 200°C 20min.
600g slatke pavlake pjenasto umutiti sa 4 učvršćivača i jednim vanili šećerom.
Toj smjesi polako dodavati 200g kajmaka i sve dobro sjediniti.
To preliti prko pečene kore,posuti cimetom i držati u frižideru prije posluživaanja.

Figaro oblatine



Potrebno je:
-600g šećera
-300g margarina
-200g nasjeckani oraha
-2 jaja
-1 pakovanje oblatina

Priprema:
300g šećera otopite da dobije smećkastu boju.
Nakon toga mu dodate nasjeckane orahe i margarin.
To se sve dobro izmješa,zatim sklonite sa peći i dodate mu umućena jaja,to sve dobro izmješati da se sjedini i ponovo nakratko vratite na peć.
Kada sklonite sa peći dodate preostali 300g šećera,koje smo prije toga istopili.
Oblatine premazati ovom smjesom,i ostaviti ih da odstoje do sutra.
Možete ih preliti otopljenom čokoladom.

srijeda, 21. srpnja 2010.

Čokoladna pjena



Potrebno je:
-1/2l slatke pavlake
-250g čokolade
-50g maslaca
-voće po želji

Priprema:
200g čokolade otopite sa pavlakom.
Ostavite preko noći u frižideru da se ohladi.
Kada se smjesa ohladila mutiti je mikserom da postane pjenasta.
Izlijete je u zdjelice,ostavite je da se stegne,pa je možete izvrnuti na tanjire ili ostaviti u zdjelicama,
Preostalu čokoladu istopite sa maslacem pa je prelijete po čokoladnoj pjeni.
Kada se ohladi ukrasite je voćem.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP