nedjelja, 1. kolovoza 2010.

Karamel pita



Kora:
-200g margarina
-2 jaja
-150g šećera
-1 dl mlijeka
-1 prašak za pecivo
-500 g brašna

Fil:
-400g šećera
-10 kašika brašna
-1 l mlijeka
-250g margarina
-1 vanili šećer

Glazura:
-100g čokolade
-4 kašike šećera
-4 kašike vode
-50g margarina
-1 kašika ulja
-malo bijele rendane čokolade

Priprema:
Kora:
Umutiti šećer i margarin,tome dodati jaja,mlijeko i na kraju brašno i prašak za pecivo.
od toga umutiti mekše tijesto i ostaviti ga da ostoji 1 sat,a zatim ga pdjeliti na šest dijelova i svaki dijo tanko razviti.
Svaku koru peći na prevrnutoj tepsiji 5 min na 200°C.

Fil:
Brašno razmutiti u pola l hladnog mlijeka tako da nebude grudvica, pa dodati ostatak mlijeka.
Na laganoj vatri polako karamelizovati šećer.
Kada se karamelizuje sklonio ga sa ringle i polako ga dodajemo u mlijeko i to kuvati na laganoj vatri dok se fil ne zgusne.
Kada se ohladi smjesi dodati margarin i vanili šećer.

Glazura:
U šerpu sjediniti čokoladu šećer vodu i margarin i kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Kada je gotava skinuti je sa peći i dodati joj ulje da bi bila glatka.

Staviti koru pa je nafilovati filom, tako sve do šeste kore, a na nju če te preliti glazuru.
Ostaviti da se hladi 24h.

Tulumbe



Potrebno je:
Tijesto:
-1 šolja vode
-1 šolja mlijeka
-1 šolja ulja
-2 šolje brašna
-1 prašak za pecivo
-5 jaja
-1/2l ulja(za pržiti)

Sirup:
-1kg šećera
-700 ml vode
-1 limun
-1 vanilin šećer

Priprema:
U šerpu stavimo po jednu šolju vode,ulja i mlijekai to ostavimo da provri.
Kada smjesa provri dodamo joj dvije šolje brašna i prašak za pecivo,sve se dobro sjedini i ostavi se smjesa da se dobro ohladi.
Kada se ohladi dodati joj jedno po jedno jaje i smjesu sjediniti.
Ovom smjesom punimo špricu za tulumbe i istišćemo ih u vrelo ulje da se prže.
Sirup kuvamo od šećera ,vode, limuna i vanili šećera 10min i njime prelijomo gotove tulumbe.

subota, 31. srpnja 2010.

Krem bananice



Potrebno je:
-800g šećera
-30g želatina
-100g čokolade za kuvanje
-300ml vode
-30g margarina
-1 estrakt od banana

Priprema:
Želatin potopimo sa 150ml vode i dodamo mu estrakt od banane,pa u to naspemo šerbe koje smo napravili od šećera i 150ml vode i sve dobro izmješamo mikserom da bi se dobila potrebna čvrstoća fila.
Ovim filom punimo špricu i formiramo banane na tepsiju koju smo prije toga obložili aluminijskom folijom i ostavite ih da se ohlade.
Margarin rastopimo na pari i dodate mu čokoladu da se sve sjedini,pa zatim stegnute banane uvaljamo u to i redamo ih na tepsiju koju smo obložili papirom.
Ostaviti ih da se ohlade.

četvrtak, 29. srpnja 2010.

Zapečena paprika



Potrebno je:
-8 pečenih paprika
-150g suvog vrata
-150g kačkavalja
-4 kisela krastavc
-3 jaja
-2dl pavlake
-1dl mlijeka
-3 kašike ulja
-1/2 kašike bijelog luka u prahu
-vegeta
-so
-biber

Priprema:
Pečene paprike ogulite(prije pečenja im izzvadite sjemenke),ali pazite da vam se neiskidaju.
Vrat,kačkavalj i krastavce sitno isjeckajte,promješajte pa ovom smjesom napunite paprike,pa ih poslažite u nauljenu tepsiju.
Jaja i pavlaku umutite dodate im bijeli luk,vegetu,so ,biber po ukusu,pa to sve zajedno izmješate.
Paprike prelijete ovom smjesom i pečete u zagrijanoj rerni na 200°C dok neporumene paprike.

srijeda, 28. srpnja 2010.

Kulen



Potrebno je:
-4kg svinjetine bez kostiju
-1kg buta od junetine
-100g soli
-80g slatke mljevene paprike
-40g ljute mljevene paprike
-50g bijelog luka
-crijeva za punjenje
-5g bibera
-4dl vode

Priprema:
Juneće meso sitno samljeti,posoliti i ostaviti ga da prenoći.
Sutredan svinsko meso krupno samljeti,pa ga pomješati sa junetinom.
Zatim mesu dodate slatku i ljutu mljevenu papriku,isjeckani bijeli luk i biber(možete dodati i više bibera).
U to sve dodati 4dl vode i sve dobro izmješati dok meso ne upije svu tečnost.
Crijeva napuniti ovom masom,zatim ih ostaviti okačene 10 dana da se ocjede.
Kada se ocjede staviti ih pušnicu i ostaviti da se dime svaki drugi dan,a posle toga ostaviti ih 30 dana na promaji.

Švargla



Potrebno je:
-1 crevo za punjenje
-1 svinjska glava
-1 svinjsko srce
-1 svinjski jezik
-1 svinjski bubreg
-1 kg slanine sa kožom
-5 čenova bijelog luka
-so
-biber

Priprema:
Crevo dobro oprati i ostaviti da stoji u hladnoj vodi.
Staviti svinjsku glavu,srce,jezik,bubreg i slaninu sa kožom u dublji lonac i kuvati dok se meso nepočne odvajati od kostiju.
Kada se skuva procjedite i ostavite da se ohladi,a procjeđenu vodu ostaviti.
Srce,jezik,bubreg i slaninu isjeći na kocke,a meso sa svinjske glave prvo odvojite od kostiju pa i njega isječete na kockice.
Tome dodati isjeckani bijeli luk,so i biber po ukusu,zatim doati 1l vode u kojoj se kuvalo i dobro pomješate.
Ovim filom napunite crijev o dobro ga zavežete.
Zatim je kuvati u prostaloj vodi (u kojoj se kuvalo meso)na umjerenoj temperaturi 90min.
Dok se kuva crijevo probušiti na nekoliko mjesta kako bi izašao višak tečnosti i vazduha.
Kada se skuva potopite je nekoliko puta u hladnu vodu kako bi višak masnoće izašao,a zatim je staviti na dasku,poklopiti je drugom i na nju staviti veći kamen kako bi se švargla iscjedila.

utorak, 27. srpnja 2010.

Pjena od malina



Potrebno je:
-500g malina
-150g šećera u prahu
-1/2 limuna
-6 listova želatina
-3 dl slatke pavlake

Priprema:
Maline propasirate dodate im šećer u prahu,sok od limuna i želatin(koji ste rastopili sa malo vode na pari) i sve dobro izmješate.
Kada se smjesa počne stezati dodati joj umućenu pavlaku.
Tu smjesu prelijete u zdjelice i kada se stegne ukrasite ih malinama i služite ih uz piškote.
Ovako možete napraviti i pjenu od jagoda.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP