subota, 18. rujna 2010.

Kiseli krastavci














Potrebno je:
4kg kornošona
1,3l alkoholnog sirćeta
7dl vode
200g šećera
100g soli
kesica bibera u zrnu
mirođija

Priprema:
Krastavce izabrati da budu sto sitniji i da budu čvrsti.
Posebno obratiti pažnju da krastavci nebi bili nigdje oštećeni.
Zatim krastavce oprati i odretati im vrh petiljke.
Krastavce osušiti i slagati ih uspravno u tegle,da budu što gušće poslagani.
Između krastavaca staviti po zrno bibera i grančicu mirođije.
Sirće,vodu.šećer i so prokuhati i dok je još vruće preliti po krastavcima.
Tegle sutredan zatvoriti tako da prvo bude celofan a preko njega poklopac.

srijeda, 15. rujna 2010.

Feferoni u sirćetu















Potrebno je:
1kg većih crveni feferona
1 litru sirćeta
so
1/4l vode

Priprema:
Feferone očistite,razrežete ih na pola po dužini i odstranite unutrašnje ljiute žilice i narežite ih.
Žilice koje ste narezali kuvajte pet minuta u mješavini od 3/4 sirćeta i 1/4 vode.
Feferone ocjedite,stavite ih tegle.
Mješavini od sirćeta i vode dodate još 1/4 svježeg ocata,pa ponovo prokuhate i prelijete sa feferonama.

ponedjeljak, 13. rujna 2010.

Brzo ukiseljeni kupus











Potrebno je:
1 kg kupusa
2 dl ocata
20dag šećera
3 lista lovora
6l vode

Priprema:
Kupus očistite,narežete ga ili izrendate i pospete ga sa jednom kašikom soli.
Kada malo ostoji ocjedite ga i stavite ga u bure.
Pomješate ocat sa vodom,dodate mu šećer i lovorov list i skuvate ga.
Ovom smjesom prelijete kupus i zatvorite bure.
Ovako pripremljen kupus je spreman za šest dana i može se koristiti.

Liker od višanja















Potrebno je:
1,5kg višanja
1l šljivovice
1 kg šećera
1 štapić vanilije
malo cimeta
nekoliko klinčića
malo limunove kore
1l vode

Priprema:
Višnje operete ,slažete ih u teglu,preko svakog reda višanja pospete šećera i dodajete cimet,klinčiće,malo vanilije i limunovu koru.
To sve prelijete rakijom koju ste predhodno pomješali sa vodom.
Ovako pripremljene višnje ostavite šest sedmica na suncu,ponekada ih malo protresete.
Nakon toga ih procjedite i liker sipate u flaše.u flaše.

nedjelja, 12. rujna 2010.

Liker od breskvinih košpi





















Potrebno je:
50 komada košpi
3/4kg šećera
2g cimeta
1g muškatnog oraščića
1l alkohola(95°)
1 limun
3l vode

Priprema:
U teglu od 3kg stavite alkohol i dodate mu sitno isjeckanu jezgru od košpica,cimet i muškatne oraščiće.
Tome dodate koricu limuna koj ste predhodno odstranili bijeli dio.
Teglu zatvorite i ostavite je šest sedmica na hladnom mjestu,ali je svaki dan protresete.
Posle šeste sedmice skuvate sirup od šećera i vode(ostavite ga da kuva 3 minute).
Alkohol procjedite kroz čistu gazu,pa mu dodate ohlađeni sirup.
Nakon toga ga sipate u flaše,ali nesmiju biti do vrha pune.
Flaše zatvorite i ostavite ih još nekoliko dana da bi liker malo odstojao.

subota, 11. rujna 2010.

Liker od metvice















Potrebno je:
25dag listiva od metvice(mente)
1dl alkohola(od 45°)
1kg šećera
5dl vode

Priprema:
Listove metvice staviti u tegle i preliti ih alkoholom.
Tako ih ostaviti petnaest dana.
Petnesti dan procjedite liker u njega dodate sirup koji ste napravili od šećera i vpde.

petak, 10. rujna 2010.

Pekmez od narandži














Potrebno je:
2 kg sočnih narandži
2kg šećera

Priprema:
Koru narandže(cijele) izbockate i stavite ih u hladnu vodu i ostavite da ostoje četrdesetosam sati.
Zatim ih ocjedite,narandže tanko isječete i kuhate ih tri sata na slaboj vatri.
Pekmez često mješati i nakon sat i po kuhanja dodate mu jednu čašu vode.
Kada prođe još pola sata dodate mu i dva kilograma šećera,sve dobro izmješate i kuvate još jedan sat.
Na početku kuvanja potrebno je skidati pjenu koja se pravi tokom kuhanja.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP