ponedjeljak, 20. rujna 2010.

Liker od kore narandže














Potrebno je:
1 litra rakije(komovice)
85dag šećera
1/2 kore od narandži

Priprema:
Narandže dobro operete,osušite i ogulite im koru.
Zatim koru narežete na sitnije komadiće.
Rakiju pomješate sa šećerom i mješate dok se šećer neistopi,zatim im dodate koru od narendže.
To ostavite da stoji dva mjeseca,ali povremeno protresete teglu.
Nakon toga liker procjedite i sipate ga flaše.

Slatko od ananasa














Potrebno je:
1 kg očišćenog ananasa
1kg šećera u prahu
8l vode

Priprema:
Ananas narežete na sitne kockice.
Napravite sirup od šećera i vode i u njega stavite ananas.
Ostavite da to stoji dvanest sati i prcjedite sirup.
Sirup stavite  da prokuha i sa njim ponovo prelijete ananas.
To sve staviti da prokuhava nekoliko puta,ali treba paziti da slatko nebi zagorilo,zato ga treba češće promješati.
Potrebno je i stalno skidati pjenu koja se pojavljuje na površini.
Slatko je gotovo kada je sirup skroz čvrst i staklasto proziran,a voće treba biti jednako raspoređeno.
Slatko stavljate u tegle,prekrije te ih gazom i tek sutredan ih zatvorite sa poklopcima.
Trba voditi računa da se svako slatko stavlja u manje tegle,tako da bi se mogao odma potrošiti jer se otvoren često kvari.

Zamrzavanje povrća 2


Karfiol










Od karfiola odvojite listove,rastavite ga na manje dijelove,a zatim ga blanširate tri minute.
Ostavite ga da se malo ohladi i pakujete ga u vrećice.
Rok trajanja:12 mjeseci
Ovako pripremljen karfiol nije potrebno odmrzavati može se odma kuhati.


Grašak






Grašak ogulite i izvadite mu bobice.
Zatim bobice blanširate jednu minutu i pakujete ih u vrećice za zamrzivač.
Rok trajanja:12-18mjeseci
Grašak nije potrebno odmrzavati ni kad ga hoćete skuhati,a ni kada ga hoćete dinstati.




Kelj














Svaki list kelja posebno pregledati i ostaviti one koji su čvrsti i koji su zdravi.
Blanširate ga dvije minute i pakujete ga u vrećice.
Rok trajanja:12 mjeseci
Odmrzavanje kelja nije potrebno može se koristiti zamrznut.


Keleraba












Kelerabi odsječete listove ogulite ih i mladje odvojite ako ih želite ostaviti za punjenje.
Ako ih želite kuhati onda kelerabu narendate.
One koje ste ostavili cijele blanširate tri minute,a narendane dvije.
Rok trajanja:12 mjeseci.
Nije potrebno odmrzavati samo ih stavite u prokuvalu vodu ili na vrelo ulje.

subota, 18. rujna 2010.

Kiseli krastavci














Potrebno je:
4kg kornošona
1,3l alkoholnog sirćeta
7dl vode
200g šećera
100g soli
kesica bibera u zrnu
mirođija

Priprema:
Krastavce izabrati da budu sto sitniji i da budu čvrsti.
Posebno obratiti pažnju da krastavci nebi bili nigdje oštećeni.
Zatim krastavce oprati i odretati im vrh petiljke.
Krastavce osušiti i slagati ih uspravno u tegle,da budu što gušće poslagani.
Između krastavaca staviti po zrno bibera i grančicu mirođije.
Sirće,vodu.šećer i so prokuhati i dok je još vruće preliti po krastavcima.
Tegle sutredan zatvoriti tako da prvo bude celofan a preko njega poklopac.

srijeda, 15. rujna 2010.

Feferoni u sirćetu















Potrebno je:
1kg većih crveni feferona
1 litru sirćeta
so
1/4l vode

Priprema:
Feferone očistite,razrežete ih na pola po dužini i odstranite unutrašnje ljiute žilice i narežite ih.
Žilice koje ste narezali kuvajte pet minuta u mješavini od 3/4 sirćeta i 1/4 vode.
Feferone ocjedite,stavite ih tegle.
Mješavini od sirćeta i vode dodate još 1/4 svježeg ocata,pa ponovo prokuhate i prelijete sa feferonama.

ponedjeljak, 13. rujna 2010.

Brzo ukiseljeni kupus











Potrebno je:
1 kg kupusa
2 dl ocata
20dag šećera
3 lista lovora
6l vode

Priprema:
Kupus očistite,narežete ga ili izrendate i pospete ga sa jednom kašikom soli.
Kada malo ostoji ocjedite ga i stavite ga u bure.
Pomješate ocat sa vodom,dodate mu šećer i lovorov list i skuvate ga.
Ovom smjesom prelijete kupus i zatvorite bure.
Ovako pripremljen kupus je spreman za šest dana i može se koristiti.

Liker od višanja















Potrebno je:
1,5kg višanja
1l šljivovice
1 kg šećera
1 štapić vanilije
malo cimeta
nekoliko klinčića
malo limunove kore
1l vode

Priprema:
Višnje operete ,slažete ih u teglu,preko svakog reda višanja pospete šećera i dodajete cimet,klinčiće,malo vanilije i limunovu koru.
To sve prelijete rakijom koju ste predhodno pomješali sa vodom.
Ovako pripremljene višnje ostavite šest sedmica na suncu,ponekada ih malo protresete.
Nakon toga ih procjedite i liker sipate u flaše.u flaše.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP